Инфо

7. децембар 2018.7. дец 2018.
Скупштина Србије усвојила сет финансијских закона

Скупштина Србије усвојила сет финансијских закона

БЕОГРАД, 7. децембра 2018. (Бета) - Скупштина Србије је данас усвојила више финансијских закона медју којима је Закона о накнадама за коришћење јавних добара где су обједињене све накнаде које привредници плаћају, неке накнаде су смањене а неке укинуте.

Укинуте су накнаде за биогорива, за обавезне резерве природног гаса, за прекомерно коришћење јавног пута, његовог дела или путног објекта и накнада за коришћење комерцијалних објеката којима је омогућен приступ са јавног пута.

У оквиру накнаде за заштиту и унапредјивање животне средине брисано је утврдјивање те накнаде по основу права својине на непокретности, односно закупа, или коришћења непокретности која се тренутно утврдјује према површини стамбеног, односно пословног простора, односно земљишта за обављање делатности.

Смањена је накнаде за промену намене шума и шумског земљишта са десетоструке на петоструку вредност основице.

Усвојеним изменема Закона о порезу на добит смањене су обавезе пореских обвезника кроз измене начина обрачуна амортизације, а новина је и признавање права на порески кредит у случају новчаних улагања у повећање основног капитала стартап предузећа.

Биће признати трошкови за истраживање и развој у циљу мотивисања предузетника за улагање у истраживачке области, а крајњи циљ је стварање иновативних прозвода.

Усвојене су и измене Закона о порезима на имовину којима је предвидјено даље уједначење примене пореских прописа и јачање правне сигурности као и адекватније опорезивање имовине сходно економској моћи пореских обвезника, а најзначајнија новина је да се пореским мерама дестимулише градња без прописане дозволе и непоштовање рокова за градњу.

Промењен је порески третман прихода физичких лица у случају реализације вансудског поравнања измедју банке и корисника стамбеног кредита који се сматра проблематичним, јер је изузет од опорезивања приход који физичко лице оствари по основу отписа дела потраживања.

Усвојеним изменама Закона о враћању одузете имовине и обештећењу одложено је за три године финансијско обештећење власника одузете имовине, тако да треба да почне децембра 2021. године.

Усвојен је и Закон о играма на срећу који предвидја прелазак надлежности у области игара на срећу са Пореске управе на Управу за игре на срећу, оснивање Управе за игре на срећу, као органа управе у саставу Министарства финансија.

Изманама Закона о пореском поступку и пореској администрацији брисане су одредбе које прописују надлежност Пореске управе у области игара на срећу и преношење те надлежности на Управу за игре на срећу.

Најзначајнија измена усвојеног Закона о јавном дугу је дефинисање нове финансијске институције – примарног дилера, чија је сврха да се подстакне ликвидност тржишта државних хартија од вредности и ублажи ризик рефинансирања дуга.

Усвојен је и нови Царински закон због потребе за усаглашавањем са новим Царинским законом Европске уније, као и због отварања Поглавља 29 – Царинска унија.

Изменама Закона о јавној својини, које су такодје данас усвојене, омогућено је да друштва капитала основана по Закону о иновационој делатности, чији је један од оснивача Република Србија, покрајина или јединице локалне самоуправе, могу користити и управљати непокретностима у јавној својини, као и да те непокретности могу дати у закуп стартап друштвима основаним по Закону о иновационој делатности у циљу инфраструктурне подршке иновационим делатностима.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa