Инфо

5. јануар 2019.5. јан 2019.
Окупљени на платоу испред Филозофског факултета кренули у протестну шетњу

Окупљени на платоу испред Филозофског факултета кренули у протестну шетњу

БЕОГРАД, 5. јануара 2019. (Бета) - Глумац и један од организатора протеста "Један од пет милиона" Бранислав Трифуновић позвао је вечерас ганералног директора Радио телевизије Србије Драгана Бујошевића да се повуче са функције, јер срамоти новинарску професију и поручио му да "није српски ћутатати".

Трифуновић је на почетку скупа прочитао писмо упућено Бујошевићу у коме се наводи да је Бујошевић одговоран градјанима, а не својим личним интересима, интересима власти и председника Србије Александра Вучића.

Он је казао да је Бујошевић у обавези да градјане информише истинито, а не да јавни сервис користи у пропагандне сврхе, обмањује јавност и мења чињенице.

"Начином на који радиш остаћеш уписан у мрачни део историје суноврата медија и злоупотребе професије", навео је Трифуновић и поручио му "Бујошевићу није српски ћутати", што је био назив емисије коју је пре неколико година уредјивао и водио Бујошевић.

Глумац Радослав Миленковић рекао је да су градјани који долазе на протест храбри и да је њихова једина жеља да живе у нормалној земљи где закон важи за све и где од рада може да се прехрани породица.

Он је навео да протести и захтеви нису политика већ потреба да се живи у земљи у којој владају знање и рад.

После говора кренула је протестна шетња централним градским улицама. Када је почетак колоне био код Игуманове плате, крај је био код Народног позоришта.

На челу колоне су велики транспаренти "Један од пет милиона" и "Стоп крвавим кошуљама" и добошари. Испред колоне је камион са озвучењем са кога се пушта музика. Окупљени носе српске заставе, транспаренте "Почело је", "Ти бројиш, ми одбројавамо", дувају у пиштаљке и трубе.

На платоу испред Филозофског факултета где је протест почео дељене су разгледнице са фотографијом са претходних протеста на којима пише "Субота је у Београду. Један од пет милиона".

Вечерашњи протест почео је минутом ћутања и одавањем поште глумцима Марку Николићу и Иву Грегуревићу и фудбалеру Драгославу Шекуларцу.

Први протести су иницијално организовани због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића и још двојицу активиста, када је затражено да власт престане са насиљем против неистомишљеника и да се пронадју налогодавци напада.

Захтеви су проширени, тражи се пет минута на РТС-у за протесте, једнако извештавање о свим политичким опцијама на јавном медијском сервису, проналазак почионилаца и налогодаваца убиства председника иницијативе СДП Оливера Ивановића и налогодаваца напада на новинара Милана Јовановића.

На последњем протесту 29. децембра затражена је и оставка министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa