Инфо

14. јануар 2019.14. јан 2019.
Сутра једночасовни штрајк упозорења запослених у правосуђу

Сутра једночасовни штрајк упозорења запослених у правосуђу

Запослени у правосуђу сутра ступају у једночасовни штрајк како би скренули пажњу на "вишегодишњу дискриминацију и експлоатацију запослених у правосуђу", саопштио је Синдикат правосуђа Србије.
Рад ће обуставити у периоду од 11 до 12 часова.
Основни захтеви синдиката јесу промена радног статуса намештеника и лица запослених на одређено време, као и израда акта о процени ризика радног места.
Како су указали из овог синдиката, намештеници су лица која би требало да обављају споредне послове у правосуђу, међутим обављају државне - стручне послове које не би смели по закону и за које нису плаћени.
"Најочигледнији пример незаконитости јесте тај што записнике који су јавна исправа, воде и потписују намештеници. Они послодавцу нису довољно стручни за измену статуса али јесу када требају да заврше посао у правосудном органу", стоји у саопштењу.
Људи запослени на одређено време због привремено увећаног обима посла, такође, раде мимо законских услова, јер како је навео синдикат, иако је закон предвиђено да у таквом статусу могу да раде најдуже шест месеци, они су запослени на одређено и дуже од десет година.
"Брука и срамота је то што се све наведено догађа баш у правосуђу које би требало да буде пример у поштовању закона. Грађанима се унапред извињавамо али није нам намера да им нашкодимо. Напротив, ми указујемо на то да је Влада Србије неодговорна према правосуђу па тако и према својим грађанима", саопштио је Синдикат правосуђа Србије.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa