Инфо

20. јануар 2019.20. јан 2019.
Живко Ивковић: Шабац је упориште рок музике

Живко Ивковић: Шабац је упориште рок музике

Рок хроничар Живко Ивковић (66) и даље активно прати концерте. Љубав према “тврђем” звуку описао у стотинама чланака у више часописа и у двадесетак књига

Није рок музичар, а опет, Шапчанин Живко Ивковић је познато име међу рокерима, не само у родном Шапцу, већ и широм бивше Југославије. Иако има 66 година, концерте и даље прати са страшћу тинејџера, па љубитељи ове врсте музике воле да кажу да свирка није свирка без Живка. А своју љубав према “тврђем” звуку описао је у стотинама чланака у часописима и у двадесетак књига.
- За пола века постојања рока у Шапцу, локалном сценом продефиловало је више од 140 бендова - уводи нас зналачки у причу Живко Ивковић.

- Због неколико имена из света фолк музике, Шабац је сврставан у народњачке градове, али наш мали град је заправо све време био право упориште рок музике. Чак и деведесетих година, када је турбо-фолк освојио Србију, у Шапцу се свирала другачија музика.
Многу верују да се Живкова љубав према рок музици развила у Шапцу, међутим, овај рокер открива нам да се то догодило у оближњој варошици Владимирцима. Тамо је живео до поласка у средњу школу, јер му је отац као полицајац био на служби у тој посавотамнавској општини. А у то време се мала варош, бар тако каже Живко, скоро никако није разликовала од Шапца.

- Централни део главне улице у Владимирцима био је покривен звучницима, који су били смештени наврх дрвених бандера. Уторком и суботом, пред представу у биоскопу “Партизан”, пуштана је та такозвана западњачка музика. Ту сам први пут чуо Чака Берија, Елвиса, чисти рокенрол - сећа се Живко.

У малој средини, ипак, није било лако бити бунтовник, а као син полицајца, често је, како каже, био на мети критика очевих колега, па и наставника у школи.

- Људима је било скандалозно да дете милиционара подржава “бунт” са Запада. Мене су освојиле емоције које је донела рок музика. Отац ме је, опет, подржавао у свему. Када сам завршио средњу школу, купио ми је грамофон и сингл групе “Џентлмени” - прича Живко.

Живко је, са пријатељем Ганетом Ђокићем, 1994. године покренуо ускршњи рок фестивал у Шапцу, који је и данас активан. Прве године наступило је више од 20 локалних рок, хеви метал и панк бендова, а ту су се, каже Живко, прославили “Гоблини”, “Ништа али логопеди” и “Мидгард”.

Вероватно најзначајнија међу Живковим књигама о року, објављена 1999. године, јесте “Од Чивија до Гоблина”, која важи за прву енциклопедију у Европи посвећену локалним рок бендовима. Уз улогу кључног сведока готово свих рок збивања, он уз мноштво фотографија и плаката ревносно бележи и прати настанак и даљи развој шабачке рок сцене.

Уз близу 5.000 плоча и касета које је сакупио током пола века, многи верују да је Живко Ивковић водећи у Србији по колекцији специјализованих домаћих и иностраних рок магазина и литературе.

У својим романима Ивковић прича о почецима ове врсте музике у Југославији и утицају који су имали на њега.
- Бендови који су ми обележили живот су “Црвени кораљи”, “Џентлмени”, “Смак”, “Агата”, “Инвазија”... У сваки роман сам унео и све што ми лежи на срцу, и протест због политичке и друштвене ситуације у том тренутку. Корење рокенрола је у мени дубоко, и не може га ништа ишчупати, ни у седмој деценији живота - каже Живко.
Извор : Вечерње Новости

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa