Инфо

6. фебруар 2019.6. феб 2019.
Коридори Србије: Услове уговора са изводјачима радова постављу медјународни кредитори

Коридори Србије: Услове уговора са изводјачима радова постављу медјународни кредитори




БЕОГРАД, 5. фебруара 2019. (Бета) - Јавно предузеће Коридори Србије данас је саопштило да не поставља услове при склапању уговора са изводјачима радова на саобраћајницама већ да су они у складу са захтевима медјународних финансијских институција које кредитирају инфраструктурне пројекте у Србији.

Коридори Србије су реаговали на данашње писање портала Инсајдер демантујући да набављају аутомобиле и мобилне телефоне преко тендера за изградњу аутопутева.

"Набавка аутомобила представља реалну потребу ове врсте пројекта и као јасно препозната, саставни је део спецификација ФИДИЦ уговора о градјењу, који нису прописали Коридори Србије већ Медјународна асоцијација инжењера консултаната", наводи се у саопштењу Коридора.

Додаје се да су сви изводјачи бирани по критеријуму најнижа понудјена цена која поред вредности радова подразумева и набавку остале опреме, па и аутомобила.

"Неоснована је и злонамерна претпоставка да би се набавком кроз другу врсту поступка остварила већа уштеда и контрола", навели су Кородорима поводом писања Инсајдера.

Истакнуто је и да се услуге мобилне телефоније у том предузећу набављене применом Закона о јавним набавкама, као што то чине и друга јавна предузећа.

Потрал Инсајдер је навео да су Коридори Србије од бугарске компаније Трејс, у чијем аутомобилу се налазио директор Коридора Зоран Бабић у тренутку саобраћајне несреће, од предвидјених 12 до сада добили 10 возила.

"На тај начин практично је избегнут тендер за куповину возила, а све то платили су градјани Србије", наводи се на сајту Инсајдера и додаје да "аутомобили, њихово одржавање, мобилни телефони само су део трошкова које градјани Србије плаћају, а који су уградјени у цену изградње аутопута".

Инсајдер је подсетио да је за набавку возила преко уговора о изградњи пута јавност у Србији практично случајно сазнала. Наиме, возило које је користио директор Коридора Србије Зоран Бабић, а које је учествовало у недавној саобраћајној несрећи на наплатној рампи Дољевац код Ниша, водило се управо на фирму Трејс, док је возач запослен у Коридорима.

"Имајући у виду умањену могућност контроле приликом оваквих набавки, поставља се питање да ли је заправо откривен још један механизам који отвара простор за легализовање корупције", навео је Инсајдер.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa