Инфо

6. фебруар 2019.6. феб 2019.
Опозиција усвојила Предлог Споразума са народом, само на фер изборе, Влада стручњака

Опозиција усвојила Предлог Споразума са народом, само на фер изборе, Влада стручњака

(Бета) - Представници опозиције усвоји су данас предлог Споразума са народом у којем се обавезују да неће учествовати на изборима све док се не испуне услови за слободно и поштено гласање, као и да ће после слободних и поштених избора образовати владу стручњака.

"Када се изборимо за слободне и поштене изборе заједно ћемо радити на формирању заједничке изборне листе на којој би поред страначких кандидата за народне посланике узели учешће и представници синдиката, струковних и грађанских удружења, студената, професора, академика и јавних личности. Обавезујемо се да нико од потписаника неће формирати парламентарну већину на националном, покрајинском и локалном нивоу са странкама постојећег режима", наводи се у Споразуму са народом.

У Влади стручнака, обавезују се потписници, која би се формирала после слободних и поштених избора, неће бити нико од актуелних лидера опозиције, а биће орочена на годину дана, и она ће, заједно са Народном скупштином испунити предуслове за враћање демократских начела и владавине права у Србији.

У Споразуму са народом се, уз набрајање основа за успостављање новог система, наводи да ће његови потписници борити с грађанима за политичке промене с циљем да се смени лични режим Александра Вучића и успостави систем у коме будућа диктатура неће бити могућа.

Представници опозиције, одговарајући на позив организатора протеста "1 од 5 милиона", усвојили су текст Споразума с народом од седам тачака, као предлог скупа мера за обезбеђивање поштених избора и враћање демократских начела и владавине права након победе над Вучићевим режимом.

Свој потпис на овај документ ставили су оснивачи Савеза за Србију - Драган Ђилас, Бошко Обрадовић из Двери, Зоран Лутовац из Демократске странке, Небојша Зеленовић из Заједно за Србију, Милан Стаматовић из Здраве Србије, Борко Стефановић из Левице Србије, Вук Јеремић из Народне странке, Славиша Ристић из Народног покрета Срба са Косова и Метохије Отаџбина, Јанко Веселиновић из Покрет за преокрет и Жељко Веселиновић из УСС Слога.

Споразум су такође потписали Јован Јовановић из Грађанске платформе, Зоран Живковић из Новеа странке, Сергеј Трифуновић из Покрета слободних грађана, Борис Тадић из Социјалдемократске странке, Татјана Мацура из Странке модерне Србије, као и самосталне посланице Ана Стевановић и Мариника Тепић.

Предлог Споразума са народом подржали су и професор Чедомир Чупић и бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић.

Интергали текст Споразума може се видети на следећем линку https://savez-za-srbiju.rs/sadrzaj/uploads/2019/02/Predlog-sporazuma-sa-narodom.pdf

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa