Инфо

12. фебруар 2019.12. феб 2019.
У продаји само јаја класе А

У продаји само јаја класе А

Министарство пољопривреде усвојило је нови правилник о производњи и промету јаја у Србији који доноси поделу на јаја А и Б класе, али ће у промету бити само А класа, изјавила је данас за РТС Тамара Бошковић из Управе за ветерину.
"А класа значи да су јаја свежа и убудуће ће само та класа бити у промету. Такодје, постојаће и јаја изузетне свежине која су стара највише 10 дана од ношења, као и екстра свежа јаја, стара до четири дана после ношења", рекла је она.
Бошковић је објаснила да јаја Б класе више неће бити у промету, већ ће ићи у индустријску производњу односно у кондиторе или ће се користити као храна за животиње.
Навела је да ће класификација по величини јајета да остане иста, од јаја С величине која имају мање од 53 грама до јаја XЛ величине која имају више од 73 грама, а постојаће и класификација на основу исхране кокошки.
"Ознака 0 су органска јаја, 1 су јаја из слободног узгоја, 2 јаја подног узгоја, а ознаку 3 имају кавезна јаја", казала је Бошковић и додала да ће та ознака бити саставни део броја који се налази и на јајету и на спољном паковању.
Она је рекла да, по новом правилнику, јаја која се продају на пијацама носиће назив "неупакована јаја", као и да ће то бити искључиво јаја А класе.
"Индивидуални производјач јаја ће морати да има ознаку истакнуту на табли која показује да ли је реч о органскм узгоју, о величини јајета и сличном", указала је Бошковић и подсетила да рок трајања јаја не сме да буде дужи од 28 дана од дана ношења.
Нови правилник о производњи и промету јаја у Србији који ће ступити на снагу 14. фебруара је, по њеним речима, уведен како би се стандарди у земљи усагласили са правилима у региону која су на снази више од 10 година.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa