Инфо

14. фебруар 2019.14. феб 2019.
Од грипа у Србији умрло 29 особа

Од грипа у Србији умрло 29 особа

(Бета) - Према најновијим подацима Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" у Србији је од почетка ове сезоне од компликација изазваних грипом преминуло 29 особа, док је безмало 105.000 особа оболело од те болести.
Само у протеклих недељу дана "Батут" је евидентирао безмало 20.000 новооболелих.

"Највећи број оболелих у нашој земљи бележи се код деце у узрасној групи до четири године", наводи се у извештају који је објављен на сајту "Батута".

У Извештају се такође каже да се у последњој недељи региструје висок интензитет активности вируса грипа и широка географска распрострањеност, с тим што је епидемиолошка ситуација у складу са кретањем обољења за овај период године.

"Ради се о вирусима грипа типа А (Х1Н1) и А (Х3Н2) који су у циркулацији ове сезоне код нас, као и у земљама у региону и у већини земаља Европе", речено је у саопштењу "Батута".

Од почетка сезоне 2018/2019. епидемије грипа су пријављене на територији Пиротског, Златиборског, Моравичког округа и на територији Града Ниша.

У извештају се међутим не наводи у којим местима су преминула лица чија се смрт доводи у везу са грипом.

У "Батуту" подсећају да је неопходно примењивати опште превентивне мере у континуитету као што су држање одстојања од најмање један метар од других особа, хигијена дисајних путева (покривање носа и уста приликом кашљања и кијања папирнатом марамицом, коју одмах после употребе треба бацити, а руке опрати текућом водом и сапуном), хигијена руку и проветравање просторија у којима се борави.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa