Инфо

15. фебруар 2019.15. феб 2019.
Данас је Сретење Господње

Данас је Сретење Господње

У четрдесети дан по Рождеству, донесе Пресвета Богородица свог божанског Сина у храм јерусалимски да Га, сходно закону, посвети Богу и себе очисти.
У то време, служио је у храму првосвештеник Захарија, отац Јована Претече. Он јс рекао Дјеви Марији да стане на место за девојке у храму. Том приликом, појавиле су се у храму две чудне личности: старац Симеон и Ана, кћи Фануилова. Праведни старац узе на руке своје Месију и рече: "Сад отпушташ у миру слугу својега, Господе, по ријечи својој..." Још рече Симеон за Христа Младенца: "Гле, овај лежи да многе обори и подигне у Израиљу, и да буде знак против кога ће се говорити". Ана, која је од младости служила Богу у храму постом и молитвама, и сама познаде Месију, па прослави Бога и објави Јерусалимљанима о доласку Дугочеканога.
А фарисеји, присутни у храму, који видеше и чуше све, расрдише се на Захарију што стави Деву Марију на место за девојке, доставише то цару Ироду. Уверен да је то Нови Цар, о коме су му звездари с Истока говорили, Ирод је посло војнике да убију Исуса. У међувремену је божанска породица измакла из града и упутила се у Мисир, по упутству анђела Божјег.
Празновање Сретења установљено је 544. године, у време цара Јустинијана

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa