Инфо

19. фебруар 2019.19. феб 2019.
Исхитрене одлуке нису у интересу нашег ватерпола

Исхитрене одлуке нису у интересу нашег ватерпола

Поводом новонастале ситуације, напада на ватерполисте Звезде у Сплиту и спора овдашњег и хрватског ватерполо савеза, саопштењем се обратио и Ватерполо клуб "Шабац", најбоље пласирани српски клуб у такмичењу А1 лиге.
Саопштење преносимо у целини:

Поштовани спортски пријатељи,

Морална обавеза нам је да Вам се обратимо као клуб који се труди да поред остваривања спортских резултата има и опште друштвену одговорност. Као клуб, напомињемо да остајемо иза одлуке да треба да постоји јединствен став и прихватићемо коначну одлуку већине.
У оквиру наведеног позивамо све надлежне органе ВСС (Председника ВСС-а, Председника стручног савета, Удружења ватерполо тренера , селектора ), као и све спортске клубове и њихове представнике да још једном размисле и да се донесе најбоља могућа одлука поводом спорних дешавања у Сплиту (субота 09.02.2019. год) где су нападнути играчи Црвене Звезде, као и око свих наредних корака који ће бити предузети. Такође тражимо од државних органа, Министарство омладине и спорта Србије, Олимпијског комитета и МУП Србије да се јасно и недвосмислено изјасне поводом става о будућем игрању спортских регионалних лига.
Осуђујемо сваки облик вандализма, насилничког понашања на спортским теренима као и ван њих. Поуке из поменутих дешавања у Сплиту извукли смо СВИ,и као клуб ћемо дати свој пуни допринос нормализацији односа у циљу јачању поверења, како се такав инцидент више никада не би поновио ниједном спортисти, ни у једној држави на простору бивше Југославије.
Сматрамо да спортисти и спортски клубови треба да буду светао пример нормализацији давно нарушених односа и да буду путоказ за неке нове генерације, у супротном остаћемо и једни и други ту где јесмо, и дешаваће нам се све што се данас дешава. Тачно је да се хрватским спортистима ништа слично није десило у Србији и надамо се да ће тако и остати, али морамо да признамо да су у прошлости такође постојале сличне ситуације у којима су се и горе ствари дешавале. Не смемо да заташкавамо да и ми имамо озбиљних проблема, како са делом хулигана у навијачким групама, тако и са осталим слојевима друштва који се прожимају кроз спорт. У оквиру проблема навешћемо само пар примера (преко 10 туча родитеља на базенима широм Србије, убацивање Хрватског судије у базен у утакмици Регионалне лиге, убацивање судије у базен у оквиру такмичења у млађим категоријама, повређивање детата баченом бакљом на ватерполо утакмици, напад на тренере из спортских клубова и сл). Треба и напоменути да су само један дан након инцидента у Сплиту, код нас у Крушевцу нападнута два играчаНапретка.
Поред свих својих проблема сматрам да као ватерполо породица не треба да се бавимо решењем проблема у Хрватској, и у Сплиту! Да ли нам је лакше да се бавимо туђим проблемима него својим? Сматрамо да безбедност свих спортских радника не сме да се доводи у питање и то је питање за Хрватску полицију, да ли може и хоће да предузму исте мере обезбеђења које имају Хрватски спортисти у Србији.
Што се тиче спортског дела јединствен став свих клубова је на свим састанцима био да ТРЕБА да се игра регионална лига. Кроз регионалну лигу српски клубови су у прилици да се састају са клубовима који заузимају значајно место у еврпском ватерполу и бенефит који добијамо кроз те утакмице је немерљив, који се само тренажним процесом не може постићи. Друго, подижесе већи ниво рада у клубовима, млади играчи имају већи број квалитетнијих и занимљивијих утакмица, а постоји и присуство великог броја перспективних играча у домаћим клубовима захваљујући учешћу у регионалној лиги, што је и циљ клубова, ако и ВСС.
Такође, исхитреним иступањем из РВЛ би испали неозбиљни, и са несагледивим последицама како по клубове, тако и по ватерполо спорт. Кроз регионалну лигу смо поред свега наведеног добили и један део медијског простора (свака екипа је у просеку била четири пута преношена на ТВ Арена), што у доба где се ватерполо налази, у медијском мраку, није занемарљива ствар. Треба напоменути да је сама РВЛ подстакла све клубове који учествују да направе максималан искорак у такмичарском смислу, па тако први пут после дуже времена имамо 4-5 приближних клубова у Србији који се боре за најважније трофеје.
Сматрамо да као мала ватерполо породица која има бројне проблеме не би требали да будемо жртва у покушају решења проблема на који ми не можемо да утичемо.
Сходно свему горе наведеном предлажемо:
•Не заузимати исхитрен став, а потом доносити исхитрене одлуке којима се једном од најтрофејнијих спортова у Србији наноси немерљива штета, као и штета ватерполо спорту уопште.
•Од суштинске је важности конслултовати надлежне државне органе Републике Србије, Министарство омладине и Спорта Републике Србије, Олимпијски комитет, релевантне државне органе, Председника Стручног савета ВСС, Селектора репрезентације, а потом поново одржати састанак представника свих ватерполо клубова из Србије, а све у циљу доношења исправне И добро одмерене одлуке
•Одржати састанак са представницима Триглав Јадранске Ватерполо лиге и повести расправу: о поштовању проткола; о питањима безбедности; о стратешком значају Јадранске Ватерполо лиге за квалитет ватерполо спорта како у Србији тако и у Хрватској
•Обезбедити мајице за све учеснике регионалне лиге на којима ће бити јасно истакнути натписи, који упућују да вандализму и насиљу нема места у спорту.
Виновници напада на ватерполисте Црвене Звезде су приведени правди, и биће строго кажњени по законима РХ, притиснути добрим делом Хрватске јавности. Потребно је престати са негативним конотацијама у медијма, у циљу смиривања страсти, јер свима је у интересу промоција ватерполо спорта као једног од најтрофејнијих спортова како у Србији тако и у ХрватскојМолимо Вас да при одлучивању будете вођени искључиво спортским мотивима, у циљу добробити и српског ватерпола.

Спортски поздрав
ВК “Шабац“

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa