Инфо

21. март 2019.21. мар 2019.
Доживотна није увек добро решење
ДРУГАЧИЈИ ПОГЛЕД НА НАЈАВУ ИЗМЕНЕ КРИВИЧНОГ ЗАКОНА

Доживотна није увек добро решење

“Фондација Тијана Јурић” поднела је Народној скупштини Републике Србије још у мају 2017 године предлог измене Кривичног закона којим би се извршиоци најтежих кривичних дела кажњавали доживотним затвором. Како се ништа није дешавало прикупљено је и 160.000 потписа подршке грађана овој иницијативи. Тек на самом крају 2018. године министарка правде Нела Кубуровић формирала је Радну групу која ће бавити овим питањем. Нешто касније председник Србије Александар Вучић најавио је увођење казне доживотног затвора за убице деце и вишеструке убице. Потом је и Министарство унутрашњих послова Министарству правде упутило званичан предлог измене и допуне Кривичног закона.
Најтежа казна тренутно код нас је 40 година затвора. Не може се изрећи млађим од 21 године. На њу је тренутно осуђено тек неколико затвореника и то силоватеља и убица деце.
Подносиоци предлога за измену Закона сматрају да овакве људе никада не треба вратити на улицу и дати им могућност да понове кривично дело.
Шабачки адвокат Владимир Терзић сматра да није неопходно посезати за увођењем нових, тежих санкција, већ да би требало боље примењивати постојеће. Сматра да казна од 40 година затвора практично представља доживотну за највећи број осуђеника, чак и ако су осуђени са 21 годином, јер толике године проведене иза решетака потпуно униште човека.
Опширније у штампаном издању.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa