Инфо

5. април 2019.5. апр 2019.
Улична манифестација у Господар Јевремовој

Улична манифестација у Господар Јевремовој

Наши суграђани су у прилици да изваде вредности ТА и шећера у крви између 10 и 15 часова
Данас, у Господар Јевремовој улици (испред Културног центра) организована је заједничка акција Министарства здравља, Канцеларије за скрининг рака Института за јавно здравље Србије, Завода за јавно здравље Шабац и Национално-инвалидског удружења ILCO.

Удружење ILCI обилази градове Србије са макетом дебелог црева у циљу подизања свести о значају превентивних прегледа у раном откривању колоректалног карцинома. Чланови су пацијенти са илеостомом, колостомом и уростомом.

- Наше Удружење постоји 17 година са циљем ресоцијализације – помоћи особама да се што пре врате у нормалне животне околности. Стома је хируршки изведен отвор на површини стомака, најчешће последица канцера дебелог црева, мада не увек. Спадамо у трећу групу зависника од помагала, одмах иза пацијената на дијализи и инсулину. Наше телесно оштећење је од 80 до 100% и није видљиво. Пошто је месец март борбе против канцера, циљ нам је да грађани виде како изгледа дебело црево, односно, приказана је макета дебелог црева, које садржи полипе. Ако се полипи не одстране приликом колоноскопије, од 5 до 10 година се претварају у канцер. Дакле, циљ нам је буђење свести, превентива, скриниг, каже Снежана С. Милојевић, председница и основач Национално-инвалидског удружења ILCO Србије, која је по струци дипломирани економиста, а у Удружењу у својству пацијента, који има изведену илео стому последњих 27 година.

У оквиру акције, наши суграђани имају прилику да измере ТА и шећер у крви, од 10 до 15 часова.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa