Инфо

8. април 2019.8. апр 2019.
Сећање на геноцид

Сећање на геноцид

Предавањем посвећеним геноциду начињеним над Ромима у Другом светском рату, др Милован Писар из Центра за примењену историју осврнуо се на нестанак значајног дела припадника овог народа који није дочекао крај највећег сукоба у историји човечанства, али и на облике сећања којима се чува сећање на страдале у Србији, Европи, НДХ и другим стратиштима.

- Још нису усклађене методе како би се одредио тачан број Рома убијених током Рата. Према неким подацима, у Југославији је убијено између 26 и 90 хиљада припадника ове популације. Интересантно је да су Роми кроз окупационе одредбе раздвојени и све су се мере односиле на Роме номаде, не на оне који су могли доказати стално боравиште. У Шапцу је највеће стратиште било у Засавицу када су међу стрељанима одведени из "Топовских шуша" и Шапца и то за потребе одмазде. До недавно нико није помињао страдање Рома као геноцид и циљ предавања и истраживања је чување сећања – истакао је, између осталог, др Писари.

Писари је признат стручњак, историчар посебно познат у изучавању покрета отпора у Европи током Другог светског рата. Један је од кооснивача Центра за примењену историју који се бави историјом Балкана у прошлом веку. Недавно је објавио и књигу „Страдање Рома у Србији за време Холокауста“.
Са темом, на Међународни дан Рома, Писари је присутне Шапчане упознао у Музеју шабачких Јевреја.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa