Инфо

16. април 2019.16. апр 2019.

Удружење CHF Србија: Задовољни смо могућношћу конверзије кредита у францима у евре

(Бета) - Представник Удружења ЦХФ Србија Сања Вујановић рекла је да су корисници стамбених кредита у швајцарским францима задовољни предлогом закона који је данас усвојила Влада Србије и предвиђа могућност да кредити у тој валути буду конвертовани у позајмицу везану за евро.
Она је за Бету рекла да ће се, према предлогу тог лекс специјалиса, износ дуга после конверзије умањити за 38 одсто, колико износи отпис и да конверзија није обавезна.
"Тај закон је у оквиру уставности и законитости и знатно ће олакшати отплату кредита", рекла је Вујановић и препоручила корисницима кредита који имају конвертоване или већ отплаћене кредите да покушају да се договоре са банком о начину отплате.
Врховни касациони суд је после протеста Удружења ЦХФ Србија заузео став да је ништава одредба уговора о индексацији кредита у швајцарским францима уколико банка не може писмено да докаже да је та пласирана средстава у динарима позајмила у швајцарској валути као и да се зауставља реализација хипотека, односно одузимање станова због дуга.
Суд је заузео став и да је банка морала писмено упозорити клијента о ризицима пре него што је са њим склопила уговор о кредиту у швајцарцима.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa