Инфо

9. мај 2019.9. мај 2019.
ШТА ЈЕ НОРМАЛАН ЖИВОТ
СРПСКА СТАТСИСТИКА: ОСАМОСТАЉИВАЊЕ ТЕК У ЧЕТВРТОЈ ДЕЦЕНИЈИ

ШТА ЈЕ НОРМАЛАН ЖИВОТ

Према истраживању Еуростата, млади у Европској унији у просеку напуштају родитељски дом у 26. години, а Македонци, Срби, Хрвати, Италијани и Словаци, одвајају се од родитеља тек када закораче у четврту деценију. О каснијем осамостаљивању младих недавно је писао и британски Гардијан, који је констатовао да данас са родитељима живи милион младих особа више него пре две деценије. Бројке су поражавајуће, а о животу сведоче наше саговорнице.
Млади у Европској унији у просеку напуштају родитељски дом у 26. години, а Македонци, Срби, Хрвати, Италијани и Словаци, одвајају се од родитеља тек када закораче у четврту деценију, показује истраживање Еуростата. О каснијем осамостаљивању младих недавно је писао и британски Гардијан - данас са родитељима живи милион младих особа више него пре две деценије.

Бројке сведоче да је 1997. године у родитељском дому живела свака пета млада особа између 20. и 34. године, а данас свака четврта. И студија истраживачког центра „Пју” показује да скоро четвртина Американаца између 25. и 34. године живи у родитељском дому, што је двоструко више него 1980. године, а чак 60 одсто њих прима финансијску помоћ од родитеља.

Код нас је више него јасно да стање на тржишту рада отежава еманципацију младих. Прошлогодишњи „Алтернативни извештај о положају и потребама младих у Србији” показао је да шест од десет младих особа нема никаква примања, а свака седма особа ради за минималац.

Опширније у штампаном издању.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa