Инфо

29. мај 2019.29. мај 2019.
ДС: Противимо се измени Закона о политичким странкама

ДС: Противимо се измени Закона о политичким странкама

БЕОГРАД, 29. маја 2019. (Бета) - Демократска странка (ДС) саопштила је данас да се противи измена Закона о политичким странкама јер представља најаву кршења Уставом гарантованих права на политичко удруживање и да предложене измене очигледно имају за циљ да додатно ограниче рад политичких странака у Србији.

ДС је навео да би усвајање тих решења омогућило министарству укидање политичких странака, што је до сада могао да чини само Уставни суд.

"Најављени нови разлози за брисање политичких странака из регистра укључују неучествовање на изборима, неправилности у избору страначких органа, као и кршење закона од стране политичке странке", наводи се у саопштењу и додаје да такви разлози за укидање странке нису дозвољени Уставом.

ДС је навео да власт тиме задире у могућност политичког удруживања у будућности.

"Такође спречава и политичке актере да бојкотују нефер изборе, под претњом санкцијом. Подсећамо да ДС већ пола године заједно са другим политичким организацијама и покретима, иницијативама и грађанкама и грађанима из читаве Србије на улици тражи стварање услова за фер и поштене изборе и равноправну политичку утакмицу", наводи се. ДС је у саопштењу додала да је та странка већ више од седам година изложена најбруталнијим нападима, хапшењима чланова, функционера и финансијским притисцима.

ДС је та навела да уколико предложене измене буду усвојене, та странка очекује и укидање странке, чиме би њено деловање постало забрањено.

"Овакви поступци власти су још један показатељ да она, поред обесмишљавања рада парламента, гушења слободе медија, урушавања правосудног система и напада на судије, свакодневно проналази нове начине за урушавање демократије у Србији", оцењује се у саопштењу. Наводи се и да ће та странка као придружена странка Партије европских социјалиста о изменама Закона и намерама власти обавестити и медјународну јавност.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa