Инфо

10. јун 2019.10. јун 2019.
Савет безбедности УН данас о Косову, Србију представља Дачић

Савет безбедности УН данас о Косову, Србију представља Дачић

(Бета) - Савет безбедности УН расправљаће данас о новом, четворомесечном извештају генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Мисије УН на Косову (Унмик), а Србију ће на седници представљати шеф дипломатије Ивица Дачић.
У извештају за период од 16. јануара до 15. маја 2019. године, Гутереш је изразио забринутост због тензија између Београда и Приштине и апеловао на обе стране да се уздрже од запаљивих изјава и провокација које би могле да изазову нереде.
Гутереш је у извештају констатовао да од фебруара није одржан ниједан састанак представника Београда и Приштине под окриљем ЕУ и затражио да без одлагања буду уклоњене све препреке за наставак дијалога.
Навео је да су косовске таксе на производе из Србије још на снази и да је председник Србије Александар Вучић најавио контрамере уколико оне не буду укинуте.
Министарство спољних послова Србије саопштило је да ће Дачић на данашњој седници указати на потребу континуираног разматрања питања Косова у СБ УН и на неопходност да Унмик остане ангажован на "доследном спровођењу задатих циљева, у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом, посебно имајући у виду пораст тензија и нестабилну безбедносну ситуацију на Косову".
Од усвајања Резолуције 1244, 10. јуна 1999. године, СБ УН расправљао је о Косову четири пута годишње. У фебруару је договорено да ове године буду одржане три седнице СБ УН о Косову, а 2020. две седнице.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa