Инфо

Берза

  • aero 868 ▲ 0,35%
  • impl 3.790 ▼ -0,03%
  • kmbn 2.300 ▲ 0,04%
  • mtlc 1.800 ⚫ 0,00%
  • niis 599 ⚫ 0,00%
  • tgas 12.803 ▼ -1,52%
(16. април 2020.)
Парализа сна

Да ли лудим или су ме паранормалне силе обузеле?

Парализа сна, искуство које већина људи сматра нелагодним, је стање у коме се налази особа која тоне у сан или се почиње будити. Објашњење ове појаве се може поделити на научно и на духовно.
Да ли лудим или су ме паранормалне силе обузеле?
Да ли је стварна или не? Да ли ствари које видим око себе када се пробудим могу да ме повреде? Шта уопште значи? Да ли лудим или су ме паранормалне силе обузеле? Зашто не могу да се померим? Ово су најчешћа питања која особе које доживе парализу сна себи постављају.

Парализа сна, искуство које већина људи сматра нелагодним, је стање у коме се налази особа која тоне у сан или се почиње будити. Објашњење ове појаве се може поделити на научно и на духовно.

Научно објашњење: Да бисмо разумели ову појаву морамо прво знати како сан функционише и кроз које фазе пролазимо када спавамо. Спавање се природно јавља као део 24-часовног циклуса будног стања и сна и представља стање измењене свести из ког се особа може лако пробудити. Обратите пажњу на период када нисте спавали једно време. Како сте се осећали? Уморно, без енергије, нервозно или су вам се причињавале неке ствари? Да, то је нормална реакција вашег тела на мањак одмора које вам доноси сан. Ток догађаја током спавања се одређеним редом понављају током целе ноћи. Када заспите пролазите кроз четири стадијума спавања од скоро будног па до дубоког или НРЕМ (од енглеске речи нонрапид-еyе-мовемент) сна. Тада вам срчана брзина и брзина дисања опада, а после 90 минута прелазите у РЕМ (од енглеске речи рапид-еyе-мовемент) фазу сна. У овој фази мождана активност се повећава а мишићи вам се паралшу.
Замислите сцену: будите се али убрзо схватате да не можете да се померите ни да причате. Хвата вас паника, почињете да се знојите и осећате напријатно, али у том тренутку зачујете неки звук и осетите нечије присуство. Звучи као сцена из хорор филма, али заправо није. Када се нађете у овој ситуацији, сетите се овог текста и држите у мислима да вам је поремећена РЕМ фаза сна неким спољашњим фактором (као на пример звуком телевизора који вам је остао укључен), и да су ствари које видите само ваши снови. Ваш мозак мисли да сте будни, али тело вам још увек спава и из тог разлога не можете да се померите и осећате се као везани за кревет.

Истраживања су показала да већа количина стреса, траума, спавање на леђима и други псигички поремећаји као нпр. анксиозност могу повећати шансе за парализом сна.
Са друге стране имамо духовно схватање ове појаве. Због реалистичности саме ситуације људи који је доживе су убеђени да је повезана за духове, демоне или чак ванземаљце. Постоје слике и различите приче из прошлости које приказују демона који седи уснулој жени на грудима. Тај демон представља притисак који се осећа у том пределу, и верује се да духови више силе праве мрежу сличну омотачу црне енергије око особе који учини да интелект те особе затупи и зато особа није у стању да прича и да се покрене.

Из личног искуства могу да Вам предложим најефикаснији начин да се избавите из овог стања. Овај мали ,,трик“ чула сам у једном видеу који је говорио о парализи сна.

Ако се нађете у оваквој ситуацији, покушајте ово што сам и ја и држите у глави све научне чињенице


Пробудила сам се, у соби је био мрак а напољу је киша лила из облака. Планирала сам да се окренем на другу страну и да наставим мирно свој сан али нешто ме је држало у месту. Нисам се могла померити, а када сам покушала да викнем имала сам осећај као да ми је неко одузео глас. У једној секундки осетила сам хладан млз ваздуха како ми прелази преко лица. Осећала сам се као да ме неко стрпљиво посматра и да ми се из ћошка собе руга на то што не могу да се макнем из места. Чула сам, прво тихо, звук воза који ми се све већом брзином приближава. Почела сам да паничим али у секунди ми је кликнуло кроз шта тренутно пролазим. Свим снагама сам покушала да померим прво мали прст на руци, али нисам успела из прве. Звук је постајао све гласнији и гласнији док сам у једном тренутку успела да померим мали прсти и стегнем целу песницу и тада сам се тргла.

Ако се нађете у оваквој ситуацији, покушајте ово што сам и ја и држите у глави све научне чињенице. А ако вам се ово често дешава попричајте с пријатељима, записујте на папир сваки сан и ,,епизоду“ парализе и покушајте да смањите стрес у току дана.

Невена Вујковић

Local Press Laboratorija je pilot projekat razvijen u saradnji sa organizacijom Free Press Unlimited i uz finansijsku podršku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Holandije

Најновији број

28. мај 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa