Инфо

22. јул 2021.22. јул 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Покрени се (4)

Привилегија је бити жена у бизнису

Колико смо као друштво одмакли у погледу родне равноправности? Да ли је питање једнакости полова само или и питање језика? Каква је ситуација на територији Мачванског округа на ову тему? Ко су жене које су успеле да се остваре на свим пољима, на које су препрека наилазиле и шта им је причињавало највећу сатисфакцију на путу успеха? Ово су нека од питања на које ћемо покушати да одговоримо серијом текстова у оквиру рубрике Покрени се, подржане од стране Министарства културе и информисања Републике Србије
Жене на руководећим местима у приватном сектору у Србији нису изузетак, већ привилегија. Успех није родна, већ категорија личности. Уколико сте довољно посвећене, фокусиране и организоване, не постоје границе. Наведено би у најкраћем биле поруке сестара Наташе (Веселиновић) Марковић и Александре (Веселиновић) Јовић, сувласнице, односно генералне директорке и чланице борда директора шабачке фирме “Галеб”, српског лидера у производњи фискалних уређаја, ГПС система, сигнално-сигурносних система за железницу, прераде метала и производњи металне амбалаже.

Галеб
Компанија Галеб Шабац је један од лидера у области предузетништва на просторима региона и прво је регистровано приватно предузеће у бившој СФРЈ. Компанија је основана 1977. године, најпре као занатска радионица из области електротехнике и електронике. Током више од четири деценије успешног и динамичног развоја, стално је освајала нове области пословања.
Иза Галеба су године у којима су изградили поверење више од 30 хиљада пословних сарадника у 28 земаља на четири континента.
Достизање ове позиције омогућило је око 500 запослених, мрежа од седам сопствених предузећа у земљи и више од 200 овлашћених сервисера и дистрибутера.


-У нашој фирми жене се налазе на руководећим положајима, како у самом управном одбору, тако и у производњи. Обзиром да је индустрија у питању, мање има запослених дама у односу на мушкарце, али то није питање роднеравноправности, већ интересовања- изјављује Наташа Марковић, генерална директорка Галеба.

Фото: Глас Подриња


Пут
Бити ћерка у породици Веселиновић значи две ствари: унапред дефинисан пословни пут и неговање традиционалних вредности. Иако се име фирме најчешће везује за Наташиног и Александриног оца Радослава Веселиновића, обе сматрају да је велики допринос развоју породичне компаније, али и њихових личности имала њихова мајка Мира.

Наташа Марковић
Основно и средње образовање је стекла у родном граду Шапцу. Економију студирала у Риму. Након дипломских студија почиње да ради у “Галебу”. Током каријере прошла скоро све секторе и позиције у компанији, да би након 17, како каже турбулентних година, била на позицији генералне директорице.
Удата, мајка двоје деце.
Рекреативно вежба, трчи, скија, рони и кува.


-Њен утицај на мој развој, како приватни тако и пословни, био је од пресудног значаја. Она ми је била узор и ослонац. У њој сам имала пример супруге, мајке и пословне жене. Задала ми је правац развоја и усадила сазнање да је продица стуб сваког друштва- истиче Наташа Марковић.

-Отац је одувек био глава куће и велика подршка у послу, док је мајка била та која ми је давала ветар у леђа када сам почела да радим и усмеравала ме да будем и мајка и супруга и пословна жена- додаје Александра Јовић.

Фото: Глас Подриња


Борба
Образовни пут сестара Веселиновић ишао је од Шапца, преко Београда, Рима, Лондона и Милана. Обе су до позиције директорки “Галеба” прошле рад и упознавање са свим секторима у компаниији. Тврде да на проблеме засноване на родним предрасудама у послу нису наилазиле.

-Омаловажавања због чињенице да сам жена у послу никада није било, само понекад у одрастању и породичним односима, али сам и тада излазила као победник- каже Наташа и додаје:
-Највеће препреке на које сам наилазила биле су унутар фирме и неких ствари који немају везе са послом, али то је било само драгоцено искуство више. Генерално мислим да је у Србији бити жена у бизнису привилегија и осећај је јако леп. Мушкарци у пословном свету поштују жене, тако да по том питању никад нисам имала проблема, а уколико би се проблем и јавио по неком другом основу, мушкарци су ми увек помагали да их лагано пређем.

Александра Јовић
Основну школу је завршила у Шапцу, потом наставља школовање у Београду. Пре факултета, проводи годину дана у Лондону где усавршава језик и волонтира у једној фирми за телекомуникације. Дипломира на смеру Интернационалне економије и менаџмента у Милану.
Удата, мајка троје деце.
Има црни појас у каратеу, воли да путује, дизајнира ентеријер, рони... Испуњава је да помаже мужу око његове поликлинике.


-Ми смо у “Галебу” пчеле радилице- надовезује се Александра и објашњава:
-Сви знамо своје дужности и свесни смо својих позиција, па као ни код пчела ни код нас се не потенцира ко је женско, а ко мушко. Највећи проблем као жени ми је да будем цео дан у високим штиклама, али лепота нема цену, па се и то издржи.

Подршка
Успех у послу је посебно надахнуће, али и оно има своју цену. Међутим, сестре Веселиновић кажу да се ничег посебног нису одрекле. Уз добре организационе способности и снажну породичну подршку стижу све.

-Не знам за остале жене у пословном свету, али ја се нисам одрекла ничег посебног. Уживам колико ми дозволе пословне обавезе. Породица ми је на првом месту. Мој супруг и ја имамо троје деце и они су нам највећа радост. Подршка партнера је кључна у балансирању између посла и породице, а ја је на сву срећу имам у потпуности- истиче Александра.

-Одрекла сам се времена које сам неквалитетно проводила гледајући телевизију, читајући новине које свој садржај обликују по директивама, и негативних људи. Склањајући наведено у страну отворила сам простор за нове видике и створила више времена за посао. Трудим се да породица и уживање не испаштају због посла- каже Наташа и подвлачи:

-Емоције и нежност родитељског загрљаја су ми у свакој ситуацији помогли. Међутим, оно што бих посебно напоменула је да ми је поред родитеља, сестра највећи ослонац од малена. Иако је млађа од мене, она је како у детињству, тако и данас увек била мој заштитник и велика подршка.

Порука
Наташа и Александра имају заједнички став да се тема роднеравноправности у последње време безразложно експлоатише. Сматрају да је Србија по том питању, одувек била врло напредна земља, а као поруке будућим нараштајима жена које ће се наћи у пословном свету дефинишу:

-Поштујте своје родитеље, волите своју породицу, народ и државу. Не бацајте смеће у природу и будите културни. Бавите се спортом, јер ћете бити здрави. Читајте књиге, а не Јутјуб, јер да се наука налази на социјалним мрежама, на Оксфорду би учили са Фејсбука, SNN-а и Јутјуба, а не из књига. Будите вредни и волите без задршке- поручује Наташа, а Александра наставља у сличном стилу:

-Жене треба да буду жене пре свега. Неговане, лепе, паметне и образоване. Треба одабрати праве узоре, а њих нема у актуелним ТВ емисијама и на социјалним мрежама, већ у реалном животу и окружењу. Потом је потребно одабрати праву школу, нешто што истински волиш, јер само са спојем љубави и образовања небо постаје граница! Морају неговати упорност, вредноћу и флексибилност, поштовање према стaријим колегама који су најбоља база за учење.

Т.Трифковић

Најновији број

22. фебруар 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa