Инфо

27. октобар 2016.27. окт 2016.
ДЕНТАЛ СПА ОРДИНАЦИЈА ““ НАШ САВЕТНИК ЗА ЗДРАВЕ ЗУБЕ

ОРАЛНА ЖАРИШТА

Орално здравље чини саставни део општег здравља. Наш организам функционише као целина и зуби су саставни део тог савршеног механизма
Све промене у усној дупљи могу се одразити на било који други орган у нашем организму. То се најочигледније види код особа којима недостаје већи број зуба или су безуби па као последицу имају проблеме са органима за варење, болове у зглобовима и низ других симптома.
- У усној дупљи могу настати ограничени патолошки процеси такозвани фокуси или жаришта који под одређеним околностима проузрокују обољења неких удаљених органа или система. Таква обољења називају се консекутивна обољења. Жаришта се могу образовати било где у организму, али се усна дупља сматра као место где се она најчешће јављају. Ова жаришта су препуна микроорганизама и представљају темпирану бомбу у нашем телу. Бактерије из жаришта путем циркулације или лимфотока доспевају до неких органа и система где се настањују и изазивају одређене патолошке процесе ““ каже др Дејан Лазић из ординације Дентал Спа.
Према његовим речима, жаришта могу представљати сви каријесом запуштени зуби који као последицу имају запаљење неуроваскуларног сплета унутар зуба (пулпа, живац).
- Тако инфициран живац представља легло микроорганизама који се путем корена зуба шире ка кости. Тада се изнад врха корена формира „процес“. Даље, неадекватно лечени зуби као и заостали коренови, иако најчешће не дају никакве субјективне тегобе, могу последично изазвати обољења удаљених органа ““ истиче Лазић.
Када је реч о формирању жаришта, др Марина Лазић наглашава да треба да постоје три услова.
- Мора да постоје патогени микроорганизми у усној дупљи као последица лоше оралне хигијене, да постоје дубоке каријесне лезије, као и да је ослабљена имунобиолошка одбрана организма, често услед неког општег обољења. Нека жаришта могу месецима или годинама мирно да постоје или да имају хроничан ток, али њихова активација је могућа услед трауме зуба при жвакању, ослабљеног имунитета, стреса, психичког и физичког напора, опште алергизације организма... ““ додаје она.
Симптоме које не треба занемарити у овом процесу су најчешће честе мигрене непознатог порекла, вечерње температуре око 37 степени, нервоза, расејаност, деконцетрисаност, поспаност.
- Од системских обољења јављају се срчана обољења у виду ендокардитиса, миокардитиса, аритмије, обољења бубрега (нефритиси, циститиси), кожна обољења, обољења дисајних органа, обољења ока, и нарочито обољења костију, зглобова и мишића ““ кажу у Дентал Спа ординацији.
Наши саговорници инсистирају на посети зубарима у случају откривања жаришта, обавезне стоматолошке прегледе, лабораторијске анализе и снимање зуба и вилица.
ПОПРАВКОМ ЗУБА ДО ЗДРАВЉА
У превенцији обољења примарну улогу има правилно одржавање оралне хигијене и редовни контролни прегледи код стоматолога како би се спречило обољење зуба, а посебно каријеса и пародонтопатије као главних етиолошких фактора у настанку оралних жаришта. Затим поправка свих зуба захваћених каријесом, лечење зуба, лечење парадонтопатије и пародонталних џепова и обавезно вађење свих распаднутих и заосталих коренова ““ истичу у Дентал Спа.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa