Инфо

17. новембар 2016.17. нов 2016.
СКУПШТИНА ЗАСЕДАЛА ДВА ПУТА У ТРИ ДАНА

БУРНО О БУЏЕТУ, ЈЕДНОГЛАСНО О „ЈАЗАКИЈУ“

Свих присутних 57 одборника једногласно дало подршку Одлуци којом се градоначелник овлашћује да потпише уговор са компанијом „Јазаки“. На редовној седмој седници на дневном реду био буџет, планиран на 3,2 милијарде динара. Опозиција изнела бројне замерке на рачун буџета. Угашене Дирекција за путеве и Дирекција за пољопривреду
Скупштина града Шапца заседала је чак два пута за три дана. Прва седница била је редовна, у петак, док је ванредна одржана у недељу. Најважнија тачка на првој је било доношење буџета. Друга је имала само једну тачку дневног реда, Одлуку о додели средстава подстицаја јапанској компанији „Јазаки“.
Сви за „Јазаки“
Седница у недељу трајала је свега десетак минута, а свих присутних 57 одборника једногласно је дало подршку Одлуци којом се градоначелник овлашћује да потпише уговор са компанијом „Јазаки“. Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић навео је да су преговори били дуги и темељни, а да је за град то било ново и корисно искуство.
- Први пут смо се сусрели са великом светском компанијом која има јасне планове и визије како да развија свој бизнис. Почаствовани смо што прва велика јапанска гринфилд инвестиција у Србији долази у Шабац. Ово је била отворена трка у којој је Шабац победио, рекао је градоначелник.
Шеф одборничке групе и повереник Српске напредне странке Александар Пајић подсетио је да ће до 2019. у „Јазакију“ бити запослено 1.900 Шапчана, али и да није довољан долазак само једне компаније у Шабац и да треба радити на довођењу још инвеститора.
Пошто је Пајић најавио да ће и одборници СНС-а гласати за ову Одлуку, за говорницу је изашао и шеф одборничке групе „Заједно за Србију“ Живојин Вулетић. Изразио је задовољство што су одборници једногласни.
- Мислио сам да никада нећемо успети да се усагласимо у било чему. Међутим, дошли су Јапанци и све нас довели у ред. Сложили смо се иако смо у много чему различити, рекао је Вулетић.
Вишесатном расправом до буџета
На редовној седмој седници на дневном реду је био буџет, планиран на 3,2 милијарде динара. Градоначелник је навео да је овај буџет развојни, избалансиран и са уравнотеженим приходима и расходима.
- Најважније ствари у буџету су развојне. Прва се односи на даље опремање Северозападне радне зоне због доласка јапанског инвеститора, али и због компанија које су већ тамо купиле земљу. Друга се односи на улагање у изградњу нове Кванташке пијаце, која треба да омогући нашим пољопривредницима да зараде више новца. Трећи велики пројекат су радови на изградњи Сава парка, рекао је Небојша Зеленовић и додао да су први пут испланиране и капиталне инвестиције за 2018. и 2019. годину.
Опозиција је изнела бројне замерке на рачун буџета. Једна од њих се односила и на то да је донет прерано.
- Од када је гавран поцрнео буџет града није усвајан средином новембра. То се дешава први пут у историји парламентаризма у Србији. Градска власт се уплашила промена, да граду не иде добро и да ће одборници који чине већину рећи „Доста“ оваквом начину вођења града, рекао је Александар Пајић.
Др Александар Перановић из Српске напредне странке буџет је назвао „плашљивим“, појаснивши да се буџет доноси овако рано јер се владајућа већина плаши будућности.
- Приход од пореза на зараде је ове године исти као и прошле. Како када се запослило 1.220 људи? Повећање прихода од пореза на имовину за 25 одсто. Да ли то планирате увођење нових пореза, питао је Перановић.
Владан Красавац одборник СНС и бивши рукометни голман критиковао је да су давања за спорт сувише мала, јер шабачки клубови имају одличне резултате и потребно им је више новца.
Полемика за говорницом се водила и о томе да ли је терен ФК „Мачве“ довољно добар за улазак у Прву лигу, али и да ли ће се угасити ФК „Липолист“. Такође, било је расправе и о томе да ли је Драган Нинковић легално смењен са места директора ЈКП „Стари град“ на прошлој седници.
Буџет је усвојен након четири сата и 50 излазака за говорницу.
Угашене дирекције
Одобрници су на седници усвојили и Одлуку о организацији градске управе. Изменом Закона о буџетском систему два јавна предузећа, фондови и дирекције који су основани од стране локалних самоуправа и који се финансирају из јавних прихода као индиректни корисници буџета, морају бити угашени до децембра 2016. године. Тако су, посебним тачкама дневног реда, угашене Дирекција за путеве и Дирекција за пољопривреду. Послове Дирекције за пољопривреду преузела је Градска управа, која је преузела и сва средства за рад, предмете опрему, архиву и запослене. Послове које је обављала Дирекција за путеве од сада ће обављати Јавно предузеће за управљање грађевинским земљиштем.
Такође, дата је сагласност на одлуке о покретању поступка за статусну промену ““ припајање ЈП за упрвљање грађевинским земљиштем ЈСП „Стан“ и ЈП Спортски центар „Шабац“.
Усвојена је и Одлука о максималном броју запослених на неодређено време у систему јавног сектора града Шапца. Ова Одлука донета је због наведене реорганизације.
Признање првој српској лекарки
На Скупштини је дата сагласност и да Дом здравља Шабац промени име у Дом здравља “Др Драга Љочић“. Одлуку је донео Управни одбор са циљем да се уважи значај личности др Драге Љочић.
Прва српска докторка рођена је у Шапцу 1855. године. Медицину је студирала у Цириху, као једна од ретких жена у Европи које су у то време стицале академско образовање.
Умрла је 1926. године у Београду.
СПС формирао одборничку групу
На седнции одржној у петак формирана је одборничка група Социјалистичке партије Србије. Чиниће је проф. др Мирко Керкез, Марко Јанчић и Тамара Бастаја. Изузев што се Јанчић појавио у петак на почетку заседања, они нису присуствовали седницама ни у петак, ни у суботу.
Социјалисти су у свом званичном саопштењу навели циљеве свог даљег деловања у градском парламенту.
- Шеф одборничке групе ће бити Марко Јанчић, а циљ деловања биће указивање на недостатке и пропусте у вођењу града, а све у интересу грађана Шапца. Група ће деловати као опозиција са јасним настојањем да заступа пре свега интересе грађана који су незадовољни политиком коју тренутна власт промовише као једину исправну, стоји у саопштењу Градског одбора СПС.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa