Инфо

9. март 2017.9. мар 2017.
ГАЛИНИНИ ЧАРОБНИ ЗВУЦИ МЕНДЕЛСОНА
ОДРЖАНО 21. МЕЂУНАРОДНО ТАКМИЧЕЊЕ ПИЈАНИСТА У ШАПЦУ

ГАЛИНИНИ ЧАРОБНИ ЗВУЦИ МЕНДЕЛСОНА

Такмичење је окупило младе пијанисте из земље и иностранства, а ове године у склопу фестивала одржан је и концерт ученика недавно преминуле професорке Невене Поповић
Организатори музичке школе “Михаило Вукдраговић” приредили су 21. Међународно такмичење младих пијаниста у Шапцу. Љубитељи клавира и класичне музике, имали су прилику да уживају у извођењу талентованих ученика у периоду од 1. до 5. марта. Овогодишњи фестивал је у односу на претходне године био специфичан по томе што се због реновирања Музичке школе одржао у Шабачком позоришту и сали Економско-трговинске школе. Драган Карић, директор Музичке школе у Шапцу истакао је да је такмичење текло и прошло више него добро и да су учесници били задовољни комплетном организацијом, те се нада да ће учествовати и следеће године.
Шабачко такмичење младих пијаниста и такмичење Музичке школе “Даворин Јенко” у Београду су по критеријумима, организацији, броју кандидата и саставу жирија, два најпрофесионалнија такмичења у Србији, те је и ове године у Шапцу било учесника који су се прилично истакли. Жири за преткатегорију, прву, другу и трећу категорију били су Драгомир Братић, Глигор Гелебешев, Никола Радаковић, Ана Фрлин и Леа Шантек. Више категорије односно четврту, пету и шесту, оцењивали су Михајло Зурковић, Маја Рајковић, Александра Романић, Срђан Чалдаровић и Арсен Чаркић.
- Колико год се трудили да критеријум оцењивања не буде превисок неко мора да добије другу и трећу награду, али дешава се да су то деца која су некад већи потенцијал од првонаграђених, само њихово извођење и спремност на такмичењу ницу били најбољи. Надам да их то неће одвратити са њиховог пијанистичког пута. Ако дете сматра да је само та награда битна на његовом путу бављења музиком онда и не треба овим да се бави- истакао је члан жирија професор Драгомир Братић
Лауреат такмичења у нижој категорији је Лара Арбајтер у класи професора Драгомира Братића, а у вишој категорији Галина Николин у класи професорке Сандре Петковић.
- Мислим да могу да кажем у име свих чланова жирија да је најјачи утисак оставила Галина Николин. Она је била апсолутни фаворит и “одскочила” је од осталих. Једноставно, то је било такво извођење да би човек могао да је слуша сваки дан. Перфектно. Шабачки Међународни фестивал пијаниста има један врло висок ниво такмичара, озбиљно су спремљени, види се целокупна посвећеност талената и професора која је потребна за бављењем музиком. Организација је изврсна, а сви су јако срдачни и приступачни - навео је члан жирија професор Срђан Чалдаровић
Председник Организационог одбора такмичења младих пијаниста “Михаило Вукдраговић” у Шапцу, сваке године именује Комисију за педагошку награду “Матусја Блум”. Награда се додељује истакнутим клавирским педагозима који делују или су деловали на просторима бивше Југославије за вишегодишње изузетне резултате на пољу клавирске педагогије и васпитања младих. Матусја Блум била је ретко предан и изузетно напредан педагог. Посебно је заслужна за унапређење пијанизма а по оценама била је један од најквалитетнијих клавирских педагога у бившој држави. У класама њених студената су данас признати уметници различитих генерација као што су Александра Романић, Дориан Гринер, Лидија Бизјак, Ивана Гаврић и многи други.
Добитници награде до сада су били Светлана Богино, Арбо Валдма, Игор Лазко, Злата Малеш, Нинослав Живковић и Милица Шнајдер, а ове године награда је постхумно додељена преминулој пијанисткињи и професорки Невени Поповић. Награду је преузео њен ученик Бранко Пенчић, шеф катедре на Музичкој академији уметности у Београду. Невена је наступала као солиста, камерни музичар а учествовала је на многим фестивалима у земљи и иностранству. Добитница је бројних награда, а била је члан жирија у Србији и иностранству. Као завршница фестивала, после доделе награда у недељу у Шабачком позоришту, одржан је концерт Невениних ученика, а сада успешних професора и пијаниста. Том приликом пред шабачком публиком наступили су Владимир Милошевић, Љиљана Вукеља, Никола Зарингер, Јасна Туцовић, Дејан Суботић, Владимир Цвијић, Милош Михајловић и Драгана Томић.
К.Јекић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa