Инфо

9. март 2017.9. мар 2017.
КАД СЕ ЉУБАВ РАСПЛАМСА
РОМАНСА У ТРЕЋЕМ ДОБУ

КАД СЕ ЉУБАВ РАСПЛАМСА

Разумевање, толеранција, подршка у свим животним приликама, пријатељство, дружење, ослонац, само су неке од речи које овај период живота на најбољи могући начин описују. Поучени искуством емотивном животу приступају на другачији начин него у младости
Изрека да љубав не зна за године није тек тако настала. Живот, што потврђују многобројна искуства, доноси ужитке и задовољства не само у младости већ, како се то обично каже, и у познијем добу. Проблем лежи у околини за коју је ова тема својеврсни табу. Било да смо млади или старији љубав је свима потребна. Једина разлика, ако гледамо са тачке календарског узраста, што животно искуство мења наш начин доживљавања љубави. У младости је она бурна, понекад експлозивна, а у трећем добу тиша, мирнија, испуњена разумевањем и толеранцијом.
- Свако живо биће не може без љубави. Особе које имају срећу да доживе то треће доба имају право на љубав, дружење, пријатељство. То сам најбоље схватила када сам пре девет година изгубила брачног друга. Једно две године била сам сама али сам осећала да то није прави живот. Када сам пронашла некога ко ме разуме, све је постало другачије. Живим сама, али нисам усамљена, јер постоји негде неко ко мисли на мене и на кога ја мислим – каже седамдесеттрогодишња Мира која је свог новог сапутника упознала у Геронтолошком клубу.
Одлазак на заједничка дружења, излете, упутио их је једно на друго учврстивши њихову везу још више. Испуњеност је полако заменила самоћу којом је већина окружена у свом животу.
- Мислим да је вечито актуелна она чика Јовина: „Ко има доброг друга не боји се очајања, подељена туга упола је мања, подељена срећа у двапут је већа“. Мислим да је јако важан тај осећај да човек није сам, препуштен сам себи, када и у мислима можеш да се ослониш на некога. И када нешто радите, ма колико била од помоћи, највише вам значи тај осећај када викне: „Миле, готова је кафа“ – додаје три године старији Миле.
Обоје се слажу да је ова врста богатија и садржајнија од младалачке. За Мила, који је разведен, нова веза донела је извесну сигурност јер више није сам.
- Разведен сам. Имам децу, унуке. За њих сам увек ту. Сви они имају своје животе, па добро дође кад имам неког поред себе на кога могу да се ослоним. Заједнички мање размишљамо о танатосу који је веома близу. Можда је мало непристојно, али ако више енергије користите на ерос мање остаје за танатос. Дође понекад и до сукоба у мишљењу, али кратко траје. Доста добро функционишемо јер све радимо уз договор и разумевање. Без обзира на године имате ту потребу да нисте сами – додаје Миле.
Илија је љубав из младости, својом кривицом изгубио је у тренутку. Ипак, имао среће, па су тако данас Драга и он, у срећном браку већ осамнаест година.
- Љубав код нас у трећем добу је мало чудна ствар. Да није било оне љубави из младости вероватно да би и ова у трећем добу била тања него што је овако. С друге стране, љубав оних који су се упознали овде у Клубу, има две компоненте. Једна је физичка, да ли се неком неко свиђа, а друга је духовна, душевна, да ли неком неко лежи као личност својим понашањем, односом према људима. Кад се те две компоненте споје онда добијете ону праву љубав која у овом нашем трећем добу много значи. У младости је лако наћи љубав. Међутим, у старијим годинама то је мало теже. Треба многе ствари усагласти са супротном особом да би постојала јача веза која би се могла назвати љубав. Најбитније је да човек нађе сродну душу – зналачки додаје Илија.
И психолози се слажу да љубав у познијим годинама побољшава квалитет живота, чини га испуњенијим и помаже да се заједнички подносе све тешкоће, а пре свега ослабљено физичко здравље. Човек је жив док осећа, док се радује ситницама које живот значе тако да за љубав и подршку, нежну реч и причу увек има времена.
„Живим сама, али нисам усамљена, јер постоји негде неко ко мисли на мене и на кога ја мислим.“

У младости је лако наћи љубав. Међутим, у старијим годинама то је мало теже. Треба многе ствари усагласти са супротном особом да би постојала јача веза која би се могла назвати љубав. Најбитније је да човек нађе сродну душу“.

О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa