Инфо

9. март 2017.9. мар 2017.
МК "Церски јунаци"

МК "Церски јунаци"

НАЈМЛАЂИ ЧЛАН ШАБАЧКЕ СПОРТСКЕ ПОРОДИЦЕ

Витешки манири

Ривали у белој опреми, маска, гест поштовања противника, поздрав публици, судији, став. Пуна концентрација сваки тренутак одлучује, звук кратког контакта метала, још један потез и сирена семафора која означава победика дуела. У неколико секунди мачевалачке борбе стале су године тренинга, слила се радост и туга
Вештина која је некада красила витезове и средњовековне ратнике, полако је прелазила у спорт госпара и дворанских свечаности, да би потом постао још једна дисциплина отворена за свакога.
- Подстиче размишљање, брзо одлучивање и правилно усмеравање физичке снаге, дајући примат техници. На врху је реквизит заобљен, али прво што учимо децу је брига о безбедности. Најстрожије кажњавамо свако “играње” без маске – истиче Владан Ранковић, председник најмлађег мачевалачког клуба у земљи “Церски јунаци 1914” Шабац.
Вештина се демонстрира на мачу, сабљи и флорету, реквизитима различитих рукохвата, али и правила борбе.
- Додир врха мача (убод) било где на ривалу се бодује, код сабље циљ је погодити горњи део противника, а осим врха, важи се и “засецање”, погодак било којим делом оружја. Торзо је кључан за флорет, валоризује се само убод. Убод који промаши тај део не одлучује победника, али се борба зауставља.
- Гледао сам неколико пута мачевање и допало ми се то што није статично, а опет, пажња се не расипа, већ само гледамо противника – сматра мачевалац шабачког клуба Лука Максимовић.
Некада се срце дама освајало мачевалачком вештином, а данас се и лепши пол једнако предано бави овом дисциплином.
- Изгледамо лепо у опреми, зависимо само од себе у борби, а не можемо да се повредимо – каже млада Јеликић Нина.
Најбоље усавршавање бораца и тренера су турнири, семинари, а велесиле су у суседству, Руминије и Мађарска, појаснио је Ранковић.
- На сваком турниру деце учествују гости из ових држава, учимо од њих, а у Мађарској је и седиште светске федерације (ФИА). Као што код нас свако село има фудбалски, тако тамо има мачевалачки клуб.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa