Инфо

23. март 2017.23. мар 2017.
ЗАЈЕДНИЧКА СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА КОЦЕЉЕВА И БИБЛИОТЕКЕ

НОВА САЗНАЊА МЕЊАЈУ ИСТОРИЈУ

Разматран и усвојен извештај о раду Библиотеке “Јанко Веселиновић”, дискутовано о финансијском пословању васпитно-образовних установа, разговарало се и на тему бахатог понашања возача родитеља који се приликом доласка по своју децу непрописно заустављају и паркирају у близини школе
На заједничкој седници коцељевачког Општинског већа и УО Библиотеке “Јанко Веселиновић”, разматран је и усвојен извештај о раду за прошлу и план за текућу годину.
Том приликом директор ове установе Небојша Остојић истакао је да библиотека поседује око 26 хиљада наслова, што је у просеку две књиге по глави становника, чиме је испуњен европски стандард.
Он је такође указао на ангажованост Завичајног музеја који је, између осталог, радио на истраживању првог помена насеља Коцељева у историјским изворима. Наиме, пратећи на интернету издавачку активност државног историјског архива у Анкари, дошло се до сазнања да су 2009. године у Турској у форми публикације објављени резултати обраде турског пописа становништва из 1528. године који обухватају и Ваљевску нахију. Увидом у копију ове публикације откривено је да се насеље Коцељева заједно са појединим насељима која данас улазе у састав општине, попут села Баталаге, Зукве, Бресница и Суботица, под својим данашњим именом први пут у историјским изворима помиње у овом турском попису, али не као што се до сада мислило под називом Доња и Горња Спасојевица. Такође је откривено да је Коцељева тада припадала Ваљевској нахији у пожаревачком кадилуку а не Шабачкој нахији у Зворничком санџаку.
Нова сазнања доводе до закључка да је ово насеље под данашњим именом постојало још пре турског освајања тамнавског краја 1521. године, те такво откриће Завичајног музеја, како се наводи у извештају, мења историју ове општине.

О ФИНАНСИЈСКОМ ПОСЛОВАЊУ ШКОЛА И ВРТИЋА
На самосталној седници чланови већа су, између осталог, дискутовали о финансијском пословању васпитно-образовних установа на подручју коцељевачке општине. Разматрајући план основне школе Радмила Пимић је закључила да су планирана средства за одржавање хигијене школских објеката мала.
– Школа има око девет хиљада квадрата а планирано је око 300 хиљада динара. Мало је на годишњем нивоу издвајати само 30-ак динара по квадрату за хигијену - сматра Пимићева која је указала и на чињеницу да млади свакодневно користе недовршену спортску халу, чија изградња је започела 90-их година прошлог века, за бављење једним урбаним спортом, који подразумева скакање и превазилажење препрека.
– То представља велику опасност, посебно за млађу децу, која то посматрају из учионица - закључила је чланица Већа која је по занимању учитељица у коцељевачкој основној школи.
Стога је председник Већа Душан Илинчић још једном затражио од руководства основне и средње школе, у чијој се непосредној близини овај објекат налази, да пронађу начин и обезбеде недовршену халу како би младима онемогућили прилазак. Он је такође подржао предлог Радивоја Николића о формирању комисије која ће обићи све школске објекте на подручју општине и направити детаљан извештај о свим проблемима и недостацима који се благовремено могу отклонити.


Бахата родитељска вожња
Дискутовало се и на тему бахатог понашања возача родитеља који се приликом доласка по своју децу непрописно заустављају и паркирају у близини школе чиме је безбедност ученика угрожена. На овај проблем, како је речено, Веће је указивало већ неколико пута, али ни присуство полиције није дало жељене резултате. Као једно од решења начелник Општинске управе Владимир Бојић наводи могућност постављања видео надзора за контролу саобраћаја у окружењу школског објекта. Ове, али и друге тачке дневног реда, разматрали су и одборници на прошлонедељној седници локалног парламента.

В.Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa