Инфо

23. март 2017.23. мар 2017.
УСЛУГА ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД ПОМАЖЕ У ПРЕВАЗИЛАЖЕЊУ ПРОБЛЕМА

КАДА ПОРОДИЦИ ЗАТРЕБА САВЕТНИК

Пораст проблема у реконструисаним породицама, када се мајка уда или отац ожени. Забрињавајући податак да су током претходне године радили са чак три породице у којима су деца покушала суицид
Саветовалиште за породицу и младе у оквиру Центра за социјални рад у Шапцу, ради од 2003. године. Све већи број људи који се обраћају за помоћ показује оправданост његовог оснивања. Пружају информативне, правне, едукативне и саветодавно–терапијске услуге.
Како наводе у Саветовалишту, њихове услуге су намењене како породицама, тако и појединцима који желе да побољшају односе са другим члановима породице. Помажу у превазилажењу породичних и личних криза, планирању родитељства, врше предбрачно саветовање, а помажу и деци и младима.
-Јављају нам се деца која имају проблем у комуникацији са родитељима. Тада се у Саветовалиште позива цела породица. Деца морају да схвате да постоји хијерархија и да родитељи доносе одлуке, наравно, на примерен начин. Пораст је проблема и у реконструисаним породицама, где се мајка уда или отац ожени. Ту се јављају проблеми са понашањем деце и потребна је стручна помоћ, наводи породични психотерапеут Милица Обреновић.
Саветовалиште врши и услугу корективног надзора над вршењем родитељског права. Ово је неопходно када један родитељ спречава другог у вршењу родитељског права.
-Повећан је број породица са проблемима после развода. Често родитељи нису упознати шта значи институт заједничког вршења родитељског права, који подразумева висок степен договарања и споразумевања о свим одлукама које се тичу деце, објашњава наша саговорница.
Постоје екстремни примери где један родитељ не дозволи другом да дете види месецима. Највеће последице, наравно, трпе управо најмлађи.
Из Саветовалишта поручују да сви који размишљају о разводу треба да им се обрате пре него што донесу коначну одлуку.
-Веома је мали број породица које долазе на саветовање пре развода. Сматрамо да људи када су пред таквом одлуком треба да нам се обрате. Било је случајева да после саветовања супружници наставе заједнички живот, објашњава...
Забрињавајући податак је да су током претходне године радили са чак три породице у којима су деца покушала суицид.
Весна Брајић, породични саветник овог Саветовалишта наводи да сваке године организују састанке са педагошким и психолошким службама школа. За ову годину су планирана два састанка.
-Важно је да педагози и психолози, уколико препознају проблем код деце у школи, упуте родитеље у Саветовалиште. Код вршњачког насиља родитељи детета које врши насиље треба да схвате да постоји проблем. Резултати које смо постигли на овом пољу су приметни, каже Весна Брајић и додаје да је за њих највећа сатисфакција када добију повратну информацију да су нечији живот у некој мери успели да коригују.
Околне општине у својим Центрима за социјални рад немају ову услугу, па овде упућују и породице из Богатића, Владимираца, а донедавно су долазили и из Ваљева.

Бесплатно и добровољно
Долазак у Саветовалиште је добровољан и бесплатан. Раде понедељком и средом од 15 до 19 сати. Заказује се лично или на број телефона 344-459.
Услуге у Саветовалишту пружају породични психотерапеут и породични саветник. Правник може дати бесплатне правне савете, уколико се испуњавају одређени услови.


М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa