Инфо

23. март 2017.23. мар 2017.
СУТРА ЈЕ СВЕТСКИ ДАН ТУБЕРКУЛОЗЕ

ХРОНИЧНО ИНФЕКТИВНО ЗАПАЉЕЊЕ

Најчешће захвата плућа, мада се може манифестовати у било ком другом органу, или ткиву. Од укупног броја инфицираних, 10% развије клиничку слику. Симптоми и начин лечења. Превентивне мере
Светски дан туберкулозе у целом свету се обележава 24. марта. Тог дана је Роберт Кох открио узрочника ове болести, што је био први корак ка дијагностификовању и лечењу туберкулозе.
Разговарали смо са др Аном Тадић, пнеумофтизиологом, начелницом Службе пнеумофтизиологије Опште болнице „Др Л. К. Лазаревић“ у Шапцу.
Шта је туберкулоза и како настаје?
- Туберкулоза је хронично инфективно запаљење, које најчешће захвата плућа, мада се може манифестовати у било ком другом органу или ткиву. Изазива је бацил туберкулозе - Кохов бацил, а најчешће настаје његовим удисањем. Углавном је човек извор заразе, а плућа су превасходно место порекла бацила туберкулозе код оболелих. Бацил туберкулозе се најчешће налази у искашљаном садржају – спутуму. Много ређе ТБ су захваћене лимфне жлезде, кости и зглобови, урин код ТБ бубрега, утеровагинални секрет и измет.
Како се преноси?
- Инхалацијом бацила туберкулозе при блиском контакту са заразним (спутум позитивним ) болесником.
Уколико је особа заражена бацилом туберкулозе, то не значи да ће се разболети од ове болести?
- Од укупног броја инфицираних, 10% развије клиничку слику ТБ, 5% у току прве године од инфекције, а код 5% бацил туберкулозе остаје успаван док не дође до оштећења имунитета услед болести или коришћења лекова који слабе имунитет. Најосетљивије старосне групе су деца до друге године живота, деца у пубертету и адолесценцији, старији од 65 година, жене у току трудноће и лактације, пацијенти на имуносупресивној терапији (кортикостероиди, цитостатици), оболели од тешких хроничних болести, као што је дијабетес, од малигних болести, као и болесници са ХИВ инфекцијом
Који симтпоми указују на обољење?
- Због тегоба као што су: кашаљ, искашљавање, губитак апетита и телесне масе, језа, дрхтавица и ноћно знојење, пацијент се јавља код лекара опште праксе, који га упућује код пнеумофтизиолога где се на основу Ртг плућа, клиничког налаза, лабораторијских налаза и узетог спутума на АРБ и ЛОЊ, поставља дијагноза. Директном микроскопијом се утврђују ацидо алкохолно резистентни бацили (резултат стиже за 2 до 3 дана), такав препарат се култивише и добија се позитивна култура, која је златни стандард за потврду обољења (за културу је потребно до 8 недеља).
Како се лечи туберкулоза?
- Ако је у испљувку виђен ацидо алкохолно резистентни бацил, тзв Кохов бацил, имамо клиничку слику и позитиван радиолошки налаз, што је довољно да се започне терапија. Лечи се лековима прве линије антитуберкулотика. Најчешће се користе четири лека у иницијалној фази лечења која најчешће траје два месеца. Лечење иницијалне фазе започиње претежно у болничким условима, зато што је неопходно мировање, уз хиперпротеинску исхрану. Потребно је да прође између две и три недеље до негативизације испљувка. После иницијалне фазе, наставља се са продужном фазом, која подразумева два лека у трајању од четири месеца, најчешће амбулантно.
Шта је мултирезистентна туберкулоза?
- Мултирезистенција је неосетљивост на најмање два анитуберкулотика прве линије, као што су изониазид и римфапицин. Мултирезистентна ТБ је она код које постоји неосетљивост Коховог бацила на горе наведена два лека и лечи се на специфичан начин, у специјализованим установама. У Шапцу нема мултирезистентне ТБ.
Колики је ризик да се они који су боловали од туберкулозе поново разболе?
- Најчешће се рецидив (поновно обољевање од ТБ) дешава код особа које нису адекватно и довољно дуго лечене, код оних који нису уредно користили АТЛ, који имају поремећај имунитета, који није постојао при иницијалном лечењу, код тежих хроничних или малигних обољења. Код рецидива лечење траје осам месеци.
Које су превентивне мере?
- У превенцију спадају: БЦГ вакцина по рођењу, редовне контроле, адекватна исхрана, систематски прегледи, прегледи контакта, подизање квалитета имунитета, адекватан хигијенско-дијететски режим, контрола и лечење хроничних и малигних болести.
М. Филиповић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa