Инфо

23. март 2017.23. мар 2017.
ГОДИШЊИЦА СТРЕЉАЊА НАЈПОЗНАТИЈЕ СКОЈЕВКЕ ШАПЦА ВЕРЕ БЛАГОЈЕВИЋ

Никад заборављена

Пре 75 година, када је цела Европа била покорена од фашистичке Немачке, једина се побунила Југославија, односно најпре Србија. Народ Србије на челу са КПЈ, скојевском организацијом и бројним родољубима, није се никоме предавала. КПЈ је одмах кренула са организацијом борбе за вековима жељеном слободом. И одмах, све што се дешавало у ондашњој Југославији, почињало је у Србији. Тако је у Београду, почетком јула 1941. партија донела одлуку о дизању устанка. Затим је подигнут седмојулски устанак у Белој Цркви, у септембру исте године у Столицама одржано саветовање са свим командантима партизанских јединица. У том периоду оснивају се партизански одреди, међу првима у Ваљеву и у Мачви, од Шапца је кренула прва непријатељска офанзива, на све стране млади су вршили разне диверзије са циљем да успоре кретање непријатеља по земљи, и на крају, прва ослобођена територија у Европи била је “Ужичка република”.
Да би све ово спречио непријатељ је предузимао низ бруталних мера да уразуми бунтовничку Србију па је предузимао низ акција које историја не памти. Организује масовна стрељања становништва у Крагујевцу и Краљеву, организује “крвави марш“ Шабац–Јарак, и када није добио жељене резултате доноси, такође до сада незабележену одлуку – за једног погинулог Немца стреља сто Срба, за рањеног педесет... Ни у једном до сада рату у свету тако нешто није забележено.
Све ове активности према непријатељу организовала је КПЈ а највећи извршиоци били су Скојевци. У овом крају најпознатија скојевка била је Вера Благојевић. Она је за своје деловање и организовање борбе у овом крају и шире у оквиру СКОЈ-а, иако није дочекала, године 1953. проглашена за народног хероја.
Поводом годишњице стрељања ове хероине, 18. марта у Шицари, у Кленачком атару, и ове године одржано је сећање и помен свима који су овде стрељани, а било их је између 1.200 до 5.000 невиних грађана. Помен су организовали СУБНОР Шабац, СУБНОР и СПС Месне заједнице Кленак, а својим учешћем увеличали су овај догађај припадници Војске Србије, представници Града Шапца, СУБНОР Богатић, СПС Шабац, Војни пензионери Шапца, представници Руме и бројни грађани из више околних места.
На спомен обележју на Шицари било је неколико веома расположених говорника из Шапца и Кленка, међу првима био је председник ГО СУБНОР-а Шабац Владимир Нинковић. Сви су они на најбољи начин осликали лик Вере Благојевић. Такође положено је и десетак венаца у знак захвалности свима који су дали своје животе за слободу.
Свечаност је по броју присутних (око стотину грађана) била релативно скромна. По ономе што је речено о Вери Благојевић и осталим невиним грађанима била је величанствена, баш онако како заслужује Вера и остали другови стрељани на Шицари.
Овај помен завршили су ученици ОШ “23. октобар” из Кленка који су рецитовали најбоље песме Десанке Максимовић.

С.Стојановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa