Инфо

6. април 2017.6. апр 2017.
СРУШИМО БАРИЈЕРЕ
ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ОСОБА СА АУТИЗМОМ

СРУШИМО БАРИЈЕРЕ

Центар за социјални рад Шабац, обележио је прошле недеље Светски дан особа са аутизмом. Шетњом кроз град и пригодним програмом на Тргу шабачких жртава, значајан датум обележен је под геслом „Срушимо баријере за аутизам заједно: хајде да изградимо приступачно друштво“.
-Као и претходних година и ове године смо се потрудили да обележимо Светски дан особа са аутизмом и кроз ову манифестацију покажемо да смо део ове средине. Изузетно ми је задовољство да видим велики број наших суграђана који је подржао ову манифестацију. Ове године смо припремили одеђене радионице које које ће наши корисници заједно са децом предшколске установе извести на нашем тргу - изјавила је Јелена Милошевић, директор Центра за социјални рад.
Родитељи деце са аутизмом имају своје удружење од 2005. године када је бројало десет чланова, а сада након 12 година функционисања окупља 20 деце и младих са аутизмом узраста од 3 па и до 30 година. У раду са децом удружење обавља различите радионице али за све активности су потребна и значајна финансијска средства.
-Најтужније је што све што желимо да урадимо мора да се уради преко пројеката. За то је потребно и време и искуство, а на крају крајева пројекти након неког периода прођу. Потребна су одређена системска решења. Оно што нам недостаје тренутно у инклузији је недостатак персоналних асистената за децу која иду у школе. Пројекат је завршен и сад су родитељи принуђени да издвајају велике суме новца дефектолозима који ће да седе у школама јер наша деца не могу сама да буду ни на часу ни на одморима. Школе такође немају педагошке асистенте који би помагали приликом извођења наставе - истиче председник удружења за подршку деци са аутизмом Весна Павловић.
К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa