Инфо

6. април 2017.6. апр 2017.
Превенција најбољи лек
ЕДУКАТИВНО ПРЕДАВАЊЕ У “ХЕМОФАРМУ”

Превенција најбољи лек

Поводом месеца обележавања борбе против рака, прошле среде, „Хемофарм“ Шабац је организовао предавање за своје запослене. Едукативно предавање одржали су стручњаци Дома здравља “Др Драга Љочић”, др Бранко Мишић, на тему скрининга карцинома дојке и карцинома грлића материјце и др Бранкица Крстић на тему скрининга колоректалног карцинома.
Директор “Хемофарма” Шабац Драган Тошић је истакао да је овој компанији здравље у фокусу по свим основама. Навео је да поред тога што су највећи произвођачи лекова на домаћем фармацеутском тржишту активно брину и о здрављу својих запослених.
-Сви наши радници имају допунска здравствена осигурања, организовани су им обавезни здравствени прегледи који зависе од специфичности појединачних радних места, имају систематски преглед на шест месеци и офталмолошке прегледе. Уз то, радимо и на едукацији. Искористили смо март месец да још једном упознамо запослене са потребом превенције. Сведоци смо неславних цифара, не само на нивоу Републике, него и Европе. Нажалост, држимо неславно висока места по броју оболелих, и што је много горе, по смртности од малигних обољења, рекао је Тошић.
Подаци показују да је Србија на 4. месту у Европи по обољевању жена од карцинома грлића материце, а на 2. месту по умирању од исте болести. Ова статистика јасно говори да се жене код нас јављају доктору када је болест већ у одмаклом стадијуму.
Код карцинома дебелог црева рано откривање је неопходно не само да би се спасао живот, него и да би се избегле операције које могу знатно да умање квалитет живота. Важно је знати да се свака промена на слузокожи дебелог црева претвори у карцином за седам до десет година.
-Дом здравља “Др Драга Љочић” је усвајањем свог Стратешког плана, као кључног документа, дефинисао правац развоја примарне здравствене заштите у четворогодишњем периоду. Први, и један од најважнијих циљева јесте рано откривање и спречавање болести. Сваку болест коју откријемо у раној фази лако ћемо излечити. Инциденца свих малигних болести је у порасту. Важније од узрока је да се промене открију на време. Ми за то имамо и људске и материјалне капацитете, рекао је директор Дома здравља др Бранко Вујковић.
Вујковић је истакао да су на услузи како својим суграђанима, тако и компанијама које покажу интересовање за сарадњу са овом установом. Захвалио је “Хемофарму” што показује изузетну одговорност према својим запосленима.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa