Инфо

6. април 2017.6. апр 2017.
ЗАНИМЉИВА НАУКА
ШАБАЧКИ ОСНОВЦИ У ПРИРОДЊАЧКОМ ЦЕНТРУ У СВИЛАЈНЦУ

ЗАНИМЉИВА НАУКА

У суботу, 1. априла 2017. године, ученици ИИ-2, ОШ „Јеврем Обреновић“, су у пратњи и организацији родитеља, а уз велику подршку и допринос учитељице Љиљане Белић посетили Природњачки центар Србије у Свилајнцу.
По доласку, уз асистенцију водича, на занимљив начин ученицима су представљене поставке: „Свет диносауруса“, „Свет минерала и стена“, „Биодиверзитет Србије“, „Палентологија“, „Небеско камење“ и „Биоархеологија Ђердапа“. Ове изложбе објашњавају геолошку прошлост наше земље и јединствене су на овим просторима.
Изложбу „Свет диносауруса“ чини седам скелета различитих врста диносауруса који на јединствен начин дочаравају период мезозоика. Изложба „Свет минерала и стена“ садржи минерале и стене од којих је изграђена наша планета. Један од најатрактивнијих елемената је минерал Јадарит који се ђацима највише допао јер по хемијском саставу одговара чувеном Криптониту из Суперменових стрипова. Кроз изложбу „Биодиверзитет Србије“ представљено је богатство флоре и фауне наше земље. Поставка „Палентологија“ показује како изгледа ископавање на терену, док изложба „Небеско камење“ је поставка о метеорима. Ученици су се такође упознали и са „Биоархеологијом Ђердапа“ која на интересантан начин представља јединствену културу Лепенског Вира.
Ђаци су све време активно учествовали у разговору са водичем, давали занимљиве одговоре, постављали питања уз обострано одушевљење. Поред тога оно што је ученицима било најзанимљивије је „Дино изложба“ која заузима највећи део парка са јединственом поставком диносауруса у њиховим живим облицима и аутентичном окружењу. Највећа реплика Диплодокуса висока је 11м а дугачка 20м. Кроз парк су прошетали кружном путањом у чијем централном делу је модел вулкана висине 10м. Око вулкана је пространа травната површина са изграђеним минијатурним језером.
По завршетку обиласка деца су имала прилику да остатак дана проведу у заједничком дружењу у играоницама које су конципиране тако да они буду у улози научника и истраживача и да кроз игру уђу у сложени свет науке. На овај начин деци наука постаје забавна.
У вечерњим сатима ученици су се вратили у Шабац испуњени прелепим утисцима, богатији новим сазнањима која ће поделити са својим другарима из одељења и разменити на часовима Чувара природе и Света око нас.
Ови малишани су засигурно дали леп пример вршњацима, како је другарство изнад свега и како дружење и забава могу да поприме и едукативну ноту.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa