Инфо

20. април 2017.20. апр 2017.
Добитници Кључева града
Априлске награде града Шапца за 2017. годину

Добитници Кључева града

Једногласном одлуком у три категорије додељено пет награда
Комисија за доделу Априлске награде града Шапца, објавила је Јавни позив за доделу Априлске награде града Шапца 30. марта 2017. године. Закључно са 18. априлом на поменути Јавни позив поднето је 5 пријава са укупно 7 предложених кандидата.
Комисија је једногласно одлучила да у три категорије додели пет награда. Па је признање за Укупан развој и промоцију града Шапца, понео Живорад Арсеновић, награда за Развој демократских вредности и поштовање људских права и слобода, додељена је дневном листу ,,Данас“ и примаријусу др Предрагу Тојићу, а признање за Развој села, пољопривреде и месних заједница као средишта одлучивања људи о побољшању услова живота и рада, бренду ,,ЗаДруга“.
-Живорад Арсеновић је оснивач и генерални директор породичне фирме ,,Цомеџ (Комекс)” д.о.о Шабац. Ово привредно друштво успешно послује од 1990. године, уз континуиран раст и развој технологије, капитала и тржишног удела. Предузеће запошљава око 100 радника. Чињеница да ознаку ,,Цомеџ “ на својој амбалажи имају највеће домаће и компаније из региона, чини Шабац поносним на ово предузеће.
Комисија је једногласно одлучила да додели две Априлске награде у категорији Развој демократских вредности и поштовање људских права и слобода, и то дневном листу ,,Данас“ из Београда и примаријусу др Предрагу Тојићу.
Дневни лист ,,Данас“, појавио се у Србији још 1997. године. Од тог периода до данас, ове новине су биле забрањиване и кажњаване, али су упркос свему остале једне од ретких новина које нису поклекле пред комерцијализмом и жутом штампом. Уређивачку политику „Данаса“ одликују проверене и тачне информације и озбиљна критика. Ове новине нас непрекидно уче грађанском дијалогу, толеранцији и подстичу на критичко мишљење. Главни и одговорни уредник дневног листа ,,Данас“ од 2016. године је Драгољуб Петровић.
Примаријус др Предраг Тојић, лекар по занимању, књижевник и хуманиста. Завршио је Медицински факултет у Београду 1970. године, специјализацију из анестезилогије и реаниматологије завршио је 1978. године, добивши звање примаријуса 1986. године за објављена 22 стручна рада. Од 1975. године живи и ствара у Шапцу. Ушао је у антологију лекара песника Југославије. Добитник је повеље ,,Карађорђевић“ за поезију. Био је државни секретар у Министарству за дијаспору. Прим. др Предраг Тојић својим укупним делом указује на важност познавања суштине, корена и историје као незаобилазних фактора у разумевању стварности и грађењу појединца и друштва.
Комисија је једногласно одлучила да Априлску награду у категорији Развој села, пољопривреде и месних заједница као средишта одлучивања људи о побољшању услова живота и рада, додели бренду ,,ЗаДруга“, социјалног предузећа ,,Агро Ирис“, основаног у новембру 2016. године у оквиру пројекта ,,Рурални развој након поплава“ који су спроводили имплементациони партнери АСБÖ-Арбеитер-Самаритер-Бунд и ИДЦ (Иницијатива за развој и сарадњу). Социјално предузеће ,,Агро Ирис“ основали су ИДЦ, Град Шабац и Дирекција за пољопривреду града Шапца. Под брендом ,,ЗаДруга“ ово предузеће почело је производњу и пласман најквалитетнијег сувог воћа и поврћа кроз специфични модел пословања који обезбеђује социо – економско јачање пољопривредних газдинстава коопераната социјалног предузећа. На овогодишњем 84. међународном сајму пољопривреде у Новом Саду, бренд ,,ЗаДруга“ је за производ сушена шљива добио велику златну медаљу, а за производ чипс од јабуке, златну медаљу - наведено је у образложењу Комисије.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa