Инфо

27. април 2017.27. апр 2017.
Повратни ефекат субвенција у сточарству

ПОТРАЖЊА ЗА УМАТИЧЕНИМ ГРЛИМА ВЕЋА ОД ПОНУДЕ

Субвенције које се односе на квалитетна уматичена грла имају ефекат. Превасходно доћи ће до повећања броја квалитетних приплодних грла што ће имати ефекат на саму производњу, побољшаће се квалитет производа, повећаће се број добијених јединки код раса које су плодније, када се ради о овчарству. Подићи ће се квалитет који добијамо код крајњег производа када се ради о свињарству - у овом случају товљеници - значи имаћемо бољи производ у самим кланицама. Други ефекат је да се људи више одлучују за производњу, у повећаном обиму држе овце и крмаче што је и била интенција када су у питању субвенције. Ово су укратко чињенице којима располаже стручњак ПССС Зоран Козлина.
- Постоји тенденција повећања броја евидентираних уматичених грла, како у говедарству тако сада и у свињарству што код нас није био случај. Бележи се значајан број уматичених крмача. Такође и у овчарству где је права експанзија људи који желе да држе уматичене овце. Од ове године све расе које код нас постоје су уврштене у матичну књигу. И товне расе оваца, код нас додуше у малом броју али су све популарније, уврштене су коначно у матичну књигу. И за њих произвођачи ако их набаве могу остварити субвенцију за квалитетна уматичена грла. За ову годину остаје субвенција за овце од 7.000 динара по грлу, за крмаче је повећана на 10.000 динара, остају субвенције за товљенике 1.000 динара док је код оваца товно јагње 2.000 динара. Ту може да се направи добра рачуница за одгајиваче оваца, ако имате све овце уматичене и ако продајете своју јагњад кланицама и ако рачунате на ове субвенције то може да буде значајна сума. Нагласио бих да ове субвенције стварно имају свој ефекат, када се ради о крмачама и о овцама, људи малтене сваки дан зову и питају ко има да прода уматичену јагњад или назимице. Потражња је тренутно већа од понуде. Пољопривредници ће и на тај начин остваривати један додатни профит јер ће лакше продавати грла која продају од уматичених грла и по вишој цени, каже Козлина.
Једна од нових субвенција, усмерена ка обнови сточарске производње је и дотација неуматиченим кравама које су отелиле телад за тов. Она износи 5.000 динара по крави. Подношење захтева ће бити од 15. априла до 30. септембра сваке календарске године. Ове године, пошто је почетна и пошто је правилник сада донет, биће изнимка у односу на године које предстоје. Практично, за краве које су се отелиле од 1. јануара до 31. августа, подноси се захтев најкасније до 31. септембра. Неопходно је да буду испуњени сви прописани услови који се односе и на друге субвенције, да газдинство буде регистровано, краве обележене, да крава има ушну маркицу, регистарски број и да теле које се отели у овом периоду ветерниари обележе – ставе ушну маркицу. Уз овај правилник објављен је и захтев за подношење захтева који је стандардан попут захтева за тов јунади, тов свиња, тов јагњади.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa