Инфо

18. мај 2017.18. мај 2017.
СТУДИЈСКИ ПРОГРАМИ У ВИСОКОЈ МЕДИЦИНСКОЈ И ПОСЛОВНО-ТЕХНОЛОШКОЈ ШКОЛИ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ОТВАРАЈУ

ВРАТА ЗНАЊА У БОЉУ БУДУЋНОСТ

Стручно високо-образовни професори, седам студијских програма, простор опремљен адекватним слушаоницама, добро опремљеним лабораторијама, нуде будућим студентима најбоље услове за стицање нових знања
Висока медицинска и пословно-технолошка школа струковних студија Шабац образује младе у оквиру студијских програма Здравствена нега, Фармација, Заштита животне средине, Инжењерски менаџмент, Гастрономија, Економија, Информационе технологије. Ове године, на дан студената, 4. априла, промовисан је укупно сто тридесет један дипломац основних и специјалистичких студија. Овом приликом, за будуће студенте, представљамо два студијска програма – Фармација и Здравствена нега.
- Студијски програм Фармација акредитован је 2013. године, када смо уписали прву генерацију студената. Из те прве генерације четрнаест студената дипломирало је у року, током прошле године. Велика ми је част и задовољство што сам имао прилику да свечано уручим дипломе првим дипломцима на овом студијском програму. Задовољство ми је и што сам имао прилику да заједно са својим уваженим колегама учествујем у формирању и профилисању струковних фармацеута, као квалитетних и компетентних здравствених професионалаца. Чврсто верујем у то да смо у томе успели – истакао је спец. фарм. Роланд Антонић, руководилац студијског програма Фармација.
Скоро половина предмета на студијском програму Фармација су стручно-апликативни предмети. У другој и трећој години студенти Фармације имају обавезну стручну праксу коју обављају у наставним базама, институцијама и установама фармацеутског и здравственог сектора као што су ЗУ Апотека „Мелиса“, Апотека „Јулифарм“, Општа болница „Др Лаза К. Лазаревић“, „Хемофарм АД Шабац“, Завод за јавно здравље Шабац, Агенција за лекове и медицинска средства Србије и др. За реализацију студијског програма обезбеђено је наставно особље са потребним научним и стручним квалификацијама. Школа константно улаже у набавку лабораторијске опреме, апарата, посуђа и хемикалија, као и стручне литературе што омогућује да се квалитет извођења наставе унапређује.
- Све то је допринело да наши струковни фармацеути стекну неопходна теоријска и богата практична знања и вештине за обављање своје професије, односно да су способни за поверени посао, да на послу самостално или у тиму, дају свој пуни допринос – навео је Антонић додајући да су и студенти и дипломци јако високим оценама изразили своје задовољство Школом и овим студијским програмом.
Годину дана касније, 2014. године, акредитован је и студијски програм Здравствена нега тако да се ове школске године изводи прва генерација струковних медицинских сестара.
- Велика је обавеза, али пре свега част и задовољство, водити овај студијски програм. Захваљујући професионалном и посвећеном раду руководства и колега ангажованих на реализацији наставе наведеног програма, као и опремљености кабинета, студенти су у прилици да овладају мануелним вештинама, које ће бити од користи у њиховом будућем радном ангажовању. Редовни обиласци установа терцијалне здравствене заштите, одржавање трибина, предавања, едукативних курсева и семинара, још један су доказ да смо заједно са нашим студентима на правом путу – нагласила је Слободанка Богдановић Васић, руководилац студијског програма Здравствена нега.
Све три године студија заједно са студентима учествује се на бројним манифестацијама. Обележавају се сви датуми из Календара јавног здравља, као и других, у којима је препозната улога медицинских сестара.
- Да не бих износила све активности у којима смо узели учешће, а којих заиста има много, желим да се у име руководства школе и студијског програма Здравствена нега захвалим нашим сарадницима, односно наставним базама без којих све не би имало овакав облик. Пре свега, и највише, Општој болници Шабац, Дому здравља Шабац, Заводу за јавно здравље Шабац, Организацији „Царитас“ Шабац и другима, уз наду да ћемо и даље сарађивати на исти начин и на обострано задовољство – поручила је Слободанка Богдановић Васић.
НЕ ИЗОСТАЈУ НИ НАГРАДЕ
Поводом 12. маја - Међународног дана медицинских сестара у име школе, односно студијског програма Здравствена нега, студент завршне године Наташа Станић добила је Признање Друштва медицинских сестара, техничара и бабица Републике Србије испред Савеза удружења здравствених радника Републике Србије.
- Перманентно пратимо рад наших студената, пружамо им потребна знања и вештине, ослушкујемо њихове потребе, предлоге, сугестије. Реализујемо оно што сматрамо да је оправдано са стране струке, али и предлажемо за одређене награде оне који су постигли најбоље резултате, што је случај са студенткињом Станић – истакла је Слободанка Богдановић Васић, руководилац студисјког програма Здравствена нега.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa