Инфо

8. јун 2017.8. јун 2017.
НОВИ АЈНШТАЈН ЈЕ ШАПЧАНИН
ЗА АНДРЕЈА ШЕСТИЋА ПРИРОДНЕ НАУКЕ СУ МАЧЈИ КАШАЉ

НОВИ АЈНШТАЈН ЈЕ ШАПЧАНИН

Републички првак у физици, у категорији 7. разреда ове године је Андреј Шестић, ученик ОШ “Мајур” из Мајура. Ово је свакако најзначајнији Андрејев успех, али и логичан пут после бројних освојених награда на општинским такмичењима из физике, биологије, матаматике, хемије и историје.
-Ове године био сам још и на Републичком такмичењу из биологије. Освојио сам 93, од могућих 100 поена, али због начна оцењивања није било награде. Прошле године сам први пут био на неком републичком такмичењу, у питању је била исто физика и тада сам освојио 60 поена. Тест је био необично лак и због тога сам се збунио и погрешио на глупостима, каже Андреј и додаје да је сада сузио своја интересовања на природне науке, иако га је раније интересовало готово све.
Андреј истиче да велике заслуге за његов успех има и школа “Фотон” и наставник Горан Станојевић, који га је научио да решава компликоване задатке. Највећу подршку добија од породице, а другови у школи на његове успехе реагују различито.
-Неки су одушевљени и честитају ми, док други, које школа баш и не интересује, говоре да сам штребер, али то ме уопште не погађа. Има и оних који су такође успешни, па су на мене мало љубоморни.
Поред школе, Андреј већ седам година похађа и часове глуме у школи “Весело мајмунче”. Ове суботе глумиће главну улогу у представи “Малиша у свету књига”. Не запоставља ни спорт, тако да стиже и да тренира ватерполо. Добром организацијом остаје му довољно слободног времена, па му некада буде и досадно.
-Имам довољно слободног времена. Волим да играм игрице и гледам филмове, углавном о супер-херојима. Читам и књиге. Тренутно ме највише занимају биографије великих научника. Сада читам “Са пашњака до научењака”, аутобиографију Михајла Пупина.
Током распуста Андреј планира да се одмори, али то не значи да ће запоставити своју жељу за истраживањем. Нада се да ће један део распуста провести у Истраживачкој станци у Петници.
-Конкурисао сам за летњу школу у Петници. Примају 240 ученика и волео бих да будем један од њих. Школа траје две недеље и чуо сам да је тамо одлично.
Андреј планира да после основне школе упише Гимназију, природни смер. Себе у будућности види у лабораторији као научника који ће се бавити проналажењем и стварањем нечег новог. Логично, узори су му Тесла и Ајнштајн.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa