Инфо

8. јун 2017.8. јун 2017.
Малиша у земљи књига
ЧЛАНОВИ НДА „ВЕСЕЛО МАЈМУНЧЕ“ ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕЛИ ПРЕДСТАВУ

Малиша у земљи књига

Реприза представе за одрасле и децу у суботу 10. јуна у 18 часова на Великој сцени „Љубиша Јовановић“ Шабачког позоришта
На духовит и занимљив начин, како је то својствено глумцу Љубиши Баровићу, оснивачу Независне драмске асоцијације „Весело мајмунче“, прошле среде, 31. маја, проговорило се о значају књиге и борби против зла оличеног у шунду и кичу који нам се свакодневно сервира. Зато и не чуди што је представа „Малиша у земљи књига“ намењена не само деци предшколског и основношколског узраста већ и одраслима.
- Шеснаеста година, седамнаеста генерација, мислим тринаеста премијера. Оно што је најбитније је наша мисија, а то је васпитавање будуће култивисане позоришне публике. Због њих су свих ових година долазили њихови родитељи доводећи и своју децу. Та деца ће знати да гледају позориште. Неће укључивати мобилне телефоне, неће јести, пити, добацивати глумцима него ће знати да гледају позориште. То је основна мисија „Веселог мајмунчета“ – рекао је Љубиша Баровић, аутор и редитељ најновије представе.
У раду са децом Љубиша заједно са сином Страхињом, такође глумцем, и колегом Слободаном Петрановићем Шарцем, тражи много, али им даје и добија много. То је потврдила и ова премијера, која као и претходне, има поучни карактер не само за децу већ и за њихове родитеље.
- „Малиша у земљи књига“ је представа за одрасле и за децу. Тако смо је и крстили. Сва наша деца бомбардована су будалаштинама којима смо окружени - ријалити програмима, политичарима, глупостима, недостатком кућног васпитања. Све оно против чега се „Весело мајмунче бори“ свих ових година схватили су и препознали кроз ову причу – додао је Баровић.
Оно што их разликује од других је пружање подједнаке шансе свим члановима. Тако ће већ у суботу, 10. јуна, од 18 часова на Велику сцену „Љубиша Јовановић“ ступити сасвим друга екипа.
- То је суштина. Код нас нема звезда. Ако си играо у прошлој представи главну улогу, сигурно нећеш у следећој. Ми се много више бавимо педагогијом него струком. Битније је какви ће они људи да буду него да ли ће бити глумци уопште. За ових шеснаест година изашло је дванаест њих који се баве глумом, режијом, костимографијом, сценографијом, оперским певањем. Неко ће рећи тек, ја ћу рећи чак. Битнија је армија добрих људи који су изашли из „Веселог мајмунчета“. Њих и дан-данас пратим. То су сад већ људи. Имају своју децу, елоквентни су, немају страх од јавног наступа, имају много самопоуздања, научили су се правим вредностима, шта је добро, шта је зло, тако да је то оно на шта смо ми поносни – поручио је Баровић.
А како и не би био поносан када је за протеклих шеснаест година у свет глуме увео четиристо деце која су првенствено научила шта значи бити чове
О. Г.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa