Инфо

8. јун 2017.8. јун 2017.
Рециклирањем до добити
У СТРУЧНОЈ ХЕМИЈСКОЈ И ТЕКСТИЛНОЈ ШКОЛИ ОДРЖАНА РАДИОНИЦА ПРОЈЕКТА „СКАР“

Рециклирањем до добити

техничких наука у Новом Саду током трочасовног дружења прошлог четвртка, 1. јуна, упутили ученике у ефикасне начине управљања амбалажним отпадом
Започет са реализацијом у априлу ове године пројекат „СКАР – Сакупљажа, калкулажа, амбалажа, рециклажа“ чланова Департмана за инжењерство заштите животне средине уз подршку Амбасаде Сједињених Америчких Држава прошлог четвртка представљен је и ученицима Стручне хемијске и текстилне школе. Ова шабачка школа је једна од десет одабраних која је укључена у активности осмишљене да информишу, едукују и подстакну средњошколску популацију у решавању проблема везаног за управљање амбалажним отпадом.
- У питању је подизање свести ђака да би они ширили у својој средини свест о рециклажи амбалажног отпада. Колико је то заправо значајно, колико ми њега имамо, колико га они праве у својим школама и, наравно, на крају економска реализација свега тога, односно валоризација колико би финансијски могли да извуку из свега тога када би рециклирали на одговарајући начин – рекла је Бојана Зораја, асистент са Факултета техничких наука у Новом Саду.
Током трочасовног дружења на дводелној радионици која се састојала из теоријског и практичног дела ученици су имали прилику да чују о проблематици управљања отпадом, еколошким и здравственим проблемима који настају услед неадеквтаног управљања отпадом, као и са основим врстама отпада. Такође, у другом, практичном делу обучили су се у прорачунавању количине продукованог амбалажног отпада у својој школи и општини, извршавању финансијске и еколошке валоризације амбалажног отпада. Истовремено информисали су се о могућим начинима спровођења промотивних активности које имају за циљ популаризацију рециклаже амбалажног отпада.
- На моје задовољство деца су се одазвала у великом броју. С обзиром да предајем Основе рециклаже и материјале за рециклажу упознати су са овом темом. Надам се да ће се овим пројектом још више упознати са управљањем отпадом и рециклажом – изјавила је проф. технолошке групе предмета Александра Николић.
Завршна конференција пројекта планирана је за децембар ове године. На њој ће по један ученик са својим професором из школа учесница из Суботице, Сомбора, Врбаса, Новог Сада, Зрењанина, Вршца, Београда, Бора, Шапца и Лознице, презентовати резултате и мултимедијалне пројекте.
О. Г.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa