Инфо

8. јун 2017.8. јун 2017.
Гастрономија и економија
СТУДИЈСКИ ПРОГРАМИ У ВИСОКОЈ МЕДИЦИНСКОЈ И ПОСЛОВНО-ТЕХНОЛОШКОЈ ШКОЛИ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА

Гастрономија и економија

Од акредитације 2013. године студијски програм Гастрономија у Високој медицинској и пословно-технолошкој школи у Шапцу добија на све већем значају када су у питању будући бруцоши.
- Школовање на студијском програму Гастрономија траје три године (6 семестара). Након завршених студија стиче се стручни назив - Струковни менаџер гастроном. На овом студијском програму укупно уписујемо 33 студента са циљем да образујемо и оспособимо стручњаке за послове који захтевају основна знања из области гастрономије и менаџмента - рекла је др Гордана Јовановић, руководилац студијског програма Гастрономија.
Настава се изводи кроз предавања и вежбе, при чему је акценат дат на стицање потребних вештина и компетенција у оквиру стручне праксе. Током трогодишњег школовања студенти Гастрономије похађају обавезну стручну праксу, коју обављају у наставним базама, ресторанима, хотелима и угоститељским објектима на територији Шапца, као и различитим туристичким локацијама (Врњачка бања, Бања Врујци, Копаоник). Специфичан систем практичне наставе реализује се у малим групама у хотелима „Слобода“, „Еуфорија“, „Дрина“ и „Путник“, као и у ресторанима „Градска кафана“, „Стари мост“, Конак „Таммy“, Етно село „Станишић” и др.
- Од почетка реализације студијског програма Гастрономије, постигнут је добар спој теорије и праксе, што дипломираним студентима омогућава брзо укључивање у процес рада угоститељских објеката, односно у производне, услужне и менаџерске послове. Искуства и знања стечена у овом динамичном наставном процесу, омогућавају студентима мобилност на тржишту рада и брзо запошљавање – нагласила је др Јовановић.
Из године у годину интересовање за овај студијски програм све је веће чему је допринела и добра организација и сарадња.
- Лично, користим прилику да се захвалим свим колегама из наставних база на одличној организацији и веома успешној сарадњи приликом припремања и обављања стручне праксе наших студената. Хвала вам што сте препознали и подржали наш удео у образовању и креирању новог културног живота региона, јер без вас реализација овог програма не би била могућа – истакла је Јовановићева.
Годину дана касније, 2014, акредитован је студијски програм Економија када је уписана и прва генерација студената. Након завршених трогодишњих студија стиче се стручни назив - Струковни економиста. Студенти стичу способности и знања потребна за доношење квалитетних одлука. Уз фундаментална научна и стручна знања у области економије, оспособљени су да компетентно и одговорно решавају проблеме и задатке који произилазе из природе посла, употребом савремене информатичке технологије.
- Настава се изводи кроз предавања и вежбе, при чему се у циљу обављања обавезне стручне праксе студенти упућују у одређене установе/предузећа. Школа је остварила сарадњу са предузећима која су партнери светским брендовима, као што су „Лукоил“ и Порсцхе, затим буџетским институцијама града Шапца као и производним, услужним и трговинским предузећима. Свршени студенти студијског програма Економија оспособљени су да одговорно, самостално или тимски, решавају проблеме и задатке који произилазе из природе посла – истакао је др Зоран Јокић, руководилац студијског програма Економија.
За реализацију студијског програма обезбеђено је наставно особље са потребним научним и стручним квалификацијама.
- Све ово допринело је да наши студенти стичу неопходна теоријска и богата практична знања и вештине за обављање своје професије, да буду способни да по пријему на радно место, дају свој пуни допринос – додао је др Јокић.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa