Инфо

13. јул 2017.13. јул 2017.
ВИШЕ ОД 70 ЖЕНА НА СКРИНИНГУ У ВОЛУЈЦУ
ДОМ ЗДРАВЉА “ДР ДРАГА ЉОЧИЋ” ОРГАНИЗОВАО ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕД ЗА ЖЕНЕ ПОЦЕРИНЕ

ВИШЕ ОД 70 ЖЕНА НА СКРИНИНГУ У ВОЛУЈЦУ

Свака трећа жена у Србији после 45. године оболи од рака дојке. По стопи смртности од ове опаке болести смо на незавидном другом месту у Европи. Само редовним одласцима код гинеколога и откривањем болести у раним стадијумима стављамо статистику на страну живота
Интензиван рад запослених у Дому здравља “Др Драга Љочић” на освешћивању становништва у области здравствене превенције, настављен је прошлог петка, у амбуланти у Волујцу. Овом приликом, организован је превентивни гинеколошки преглед којем се одазвало више од 70 жена Поцерине.
-Наш Дом здравља у организованом националном скрининг програму на карцином рака дојке учествује од марта 2014. године. Од 75 одсто жена позваних на преглед одазове се неких 26 процената. У овом коначном збиру, евидентирали смо да је јако мали број жена са села. Не бисмо ли указали на њихов положај, повећали обухват скрининга, самим тим квалитетну здравствену услугу учинили доступном свим житељима територије града Шапца, на Ивањдан је наш тим у Волујцу омогућио гинеколошки преглед женама Поцерине у њиховој амбуланти, без долазака у град и додатног ангажовања.
Напоменула сам да је реч о црквеном празнику, јер смо датум посете нашег тима пажљиво бирали, руководећи се идејом да је месец јул, време када су прошли интензивни пољски радови, а црвено слово у календару је дан када је мање и уобичајених кућних послова - изјавила је в.д. директора Дома здравља “Др Драга Љочић” Шабац др Јасмина Станковић.
Испоставило се да је овакав начин планирања посете уродио плодом, јер се прегледу у Волујцу одазвао рекордан број жена. Њих преко 70, од којих неке нису биле код гинеколога деценијама.
-Имали смо пацијенткињу која је напоменула да је последњи пут била код гинеколога приликом порођаја. То је било седамдесетих година. Потом жену у инвалидским колицима којој је тешко да дође до града код лекара. Изузетно смо задовољни одазивом жена, и већ сада могу да најавим сличну акцију у месецу августу у неком од посавотамнавских села - објашњава докторка Станковић
-Ово нам доста значи. Ми смо оптерећене пословима и обавезама и преглед остављамо увек негде по страни, а најбитније је доћи на време и на време закључити шта вам је. Само тада успех постоји и болест може да се излечи - истакла је Јованка Николић.
-Треба се на селу родити и живети да би схватио жену сељанку. Она треба да нађе превоз до града да закаже преглед, па да нађе превоз после да на тај преглед оде. Све смо ми мајке и баке. Имамо своје обавезе и тешко нам је да заказујемо, тако да је ово од изузетног значаја за нас - сложила се и Роса Урошевић.
Свака трећа жена после 45. године оболи од рака дојке. По стопи смртности од ове опаке болести на другом смо месту у Европи. То нам говори да се највећи део наше популације на преглед јави тек када болест узме маха, јер дијагноза успостављена у раном стадијуму даје велике шансе излечењу. С тим у вези, овакве и сличне акције Дома здравља имају непроцењив значај у буђењу свести наших суграђана о значају превентиве у очувању здравља.
-Један преглед годишње који траје 15 минута, буквално, живот спашава - закључује докторка Станковић.
Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa