Инфо

15. април 2021.15. апр 2021.
"Глас Подриња"

"Глас Подриња"

Завирите у изложбу Културног центра

Од лица до лица, објективом Анђелка Васиљевића

Светлана Бојковић, Емир Кустурица, Милован Данојлић, Рада Ђуричин, Немања Радуловић, Петер Хандке, Петар Пеца Поповић, ... Насмејано, замишљено, стидљиво, сетно, носталгично, забринуто, раздрагано и изражајно, од портрета до портрета, од лица до лица, емоцијама и вештином сачуваног тренутка за вечност, кроз изложбу фоторепортера листа „Политика“
Иако радим за дневни лист „Политика“ и сви очекују да ће поставку чинити радови у спони са мојим листом, ја сам се одлучио да приредим изложбу портрета личности из различитих сфера живота Србије. У овом граду се осећа дух културе и кроз изложбу сам желео да покажем како она живи у градовима изван престоницама, те и да и друга места поседују интересовање за стваралаштво - каже Анђелко Васиљевић, фоторепортер најстаријег дневног листа у држави о серији портрета представљених у Галерији Културног центра у Шапцу.

-Велика ми је част и задовољство што сам у име градоначелника и Градског већа свечано отворио изложбу фотографија нашег госта и пријатеља Анђелка Васиљевића, која ће бити у нашем граду отворена наредне две недеље – рекао је члан Градског већа Мирољуб Мијушковић и позвао све заинтересоване Шапчане да посете Галерију Културног центра.


Кроз објектив вишеструко награђиваног Васиљевића приказан је део радова насталих током разговора новинара са јавним личностима претежно из сфере уметности, али и истакнутим појединцима из области науке, спорта.
Рад у медијима често носи непредвиђене околности, деловање на терену захтева праву реакцију у тренутку. Наш саговорник је посебна места у сећањима доделио анегдотама насталим током деценија рада.

Уметност у време пандемије
Светлана Станковић в.д. директора КЦ поносна је на установу коју води и реализацију програмских садржаја које приређују упркос специфичним епидемиолошким околностима, поштујући све мере превенције.
-Веома ми је драго што је господин Анђелко одлучио да приреди ову изложбу у нашем граду и донесе фотографије изузетних глумаца, песника, виолиниста и других. Истичем са задовољством да је ово четврта изложба у овој календарској години, поштујући све мере заштите у тренутној епидемиолошкој ситуацији. И пре отварања да су наши суграђани били заинтересовани да виде шта се дешава у нашој Галерији. Трудићемо се да одржимо континуитет и да организујемо што више различитих дешавања у нашој установи– истиче Станковић и додаје да је Шабац трећи град, после Београда и Пожаревца у коме је приређена изложба овог аутора.


-Издвојио бих сусрет са нашим познатим писцем Милованом Данојлићем. Интервју је наравно био договорен знатно раније, али се током самог разговора предомислио и желео да одустане. Покушао сам да „спасем“ ситуацију и у тренутку када је деловало да ће то бити крај разговора, настала је најупечатљивија фотографија коју смо уврстили у поставку – појашњава Васиљевић присећајући се и сусрета са француским мислиоцем.

"Глас Пордиња"


-Филозоф Бернар Анри Леви је био гост у Београду, и доживео је непријатну ситуацију. Наиме, гађали су га тортама, што му се догодило и у Француској и Белгији. Са њим је разговарала новинарка за коју је он мислио да је Францускиња, а у ствари је реч о девојци из Србије, свршеној студенткињи Сорбоне. На Левијеву констатацију како су Срби фашисти упитала га је због чега су сличне ситуације у Белгији и његовој родној земљи демократија, а овде фашизам, што је погодило филозофа. Устао је у намери да прекине интервју и у том тренутку га је око објектива забележило за вечност.
За добру новинску фотографију најважније је ухватити тренутак, бити на правом месту у право време, истиче Васиљевић. Време није увек савезник, а ни студио, контролисани услови за фотографисање често нису доступни. Опрема, добро око и оно најважније ум, стварају магију на терену.

"Глас Подриња"


Изложба коју вреди погледати
Кустос Културног центра Соња Петровић Јагић указала је на уметнички вредност поставке, истичући да квалитетом изложба може да буде интересантна и великим европским градовима.
-Мислим да у нашем простору никада није било оволико познатих људи као што је то случај на овим сјајним фотографијама. Сматрам да изложба која показује изванредан рад великог фотографа, вишеструко награђиваног који има право око за врхунске портрете. Посматрајући из свог уметничког визира видим изузетну снагу у неким портретима и то је још један разлог због чега је је она нешто што се ретко виђа. Кроз разговор са господином Васиљевићем сам много научила о личностима које су пред нама на фотографијама. О познатим сам научила нешто ново, за друге сам сазнала и његово стваралаштво омогућава да сваки посетилац ликове које види и доживи на неки свој начин. Сматрам да поставка поседује квалитет који заслужује да се представи и у већим европским градовима – нагласила је Соња Петровић Јагић.-Портрет је тешка фотографска форма и захтева посебне услове. Особе које фотографишем некада имају одређене услове, а када радимо интервју то није увек могуће испунити. Некада је разговор заказан на локацији која није студио, већ је кафана, кафић, редакција, парк. Тада није могуће испунити техничку перфекцију. За добру фотографију портрета потребно је време, осветљење. Међутим за потребе дневних новина није све могуће поставити тако да буде савршено, те сам желео сам да покажем како добра фотографија може да настане и у условима који нису идеални. Људи које видите су успешни, славни, познати, али на крају ипак само људи, са манама и врлинама, што ми је била једна од намера да демонстрирам – додаје аутор поставке „Портрети са интервјуа- од лица до лица“.
Живимо у времену визуелних медија и људи мање обраћају пажњу на писани садржај, поклањајући више позорности фотографијама, уверен је Васиљевић.

"Глас Подриња"


-Сматрам да је и хијерархија нешто мање изражена и сада је могуће да новинар и фоторепортер сугеришу неке појединости уредницима. Увек се сетим лета када је у Турској покушан државни удар. Настало је много текстова, због специфичне ситуације мерено је свако слово, једна фотографија је објаснила све – појаснио је фоторепортер „Политике“ оставивши за крај једну препоруку свим посетиоцима који ће прошетати Галеријом Културног центра.

Људи које видите на портретима су успешни, славни, познати, али на крају ипак само људи, са манама и врлинама, што ми је била једна од намера да демонстрирам


-На дневном нивоу смо преоптерећени великом количином информација, тешко је раздвојити битне од небитних и заиста бих волео да они које привуче ова поставка у разгледању одложе мобилне телефоне, утишају звук и да у портретима познатих, а опет људи сличних нама, спознају нешто ново и другачије, да допусте да их прожме магија портрета и уметности.
Поставка „Портрети са интервјуа – од лица до лица“ доступна је грађанима Шапца и гостима града до 21. априла.
М. Ж.

Најновији број

17. јун 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa