Инфо

8. август 2024.8. авг 2024.
Фото: Canva

Фото: Canva

ПРОИЗВОДЊА ЗДРАВЕ ХРАНЕ

Конкурентност на тржишту

Растућа тражња за обезбеђењем квалитета, потврђује правило да квалитет производа игра значајну улогу како у обезбеђењу нових, тако и у задржавању постојећих тржишта. С тога, обезбеђење квалитетне, а самим тим и здравствено безбедне хране за произвођаче пољопривредно прехрамбених производа, никада није било релевантније него данас у доба конкурентних светских тржишта
Пољопривредна производња је примарна делатност и као таква се одвија на отвореном простору уз помоћ основног производног фактора - земљишта, као природног добра од општег интереса помоћу којег треба обезбедити довољне количине хране за становништво, као и основне изворе сировина за бројне прерадне капацитете и база значајних извозних прихода. Ако сагледамо конвенционалну пољопривреду, закључујемо да се она заснива на квантитету који се постиже захваљујући нова агротехничка достигнућа, али је добијање такве хране негативно по здравље људи.

Светска здравствена организација је према ризицима којима су људи изложени преко хране, начина исхране и спољашње средине, класификовали степен опасности: микробиолошки агенси, опасност услед неправилне исхране, загађивачи околине, природни токсиканти у намирницама, резидуи пестицида, прехрамбени адитиви.


Такође, свеопште загађење земљишта, вода и ваздуха јесте проблем великих размера у производњи хране, па се појачани захтеви за производњу хране која задовољава савремене захтеве о здрављу врло тешко испуњавају. Светски покрет за квалитет, осваја у новије време нове специфичне могућности за систематско унапређење квалитета које се огледа кроз позицонирање, анализу, дефинисање, мониторинг, верификацију ризика, ХАЦЦП концепт, као и реинжењеринг пословних процеса.

Фото: Canva


У центру пажње свега наведеног, не треба посебно наглашавати, јер се ту на првом месту налази квалитет производа и задовољан купац, односно непосредни потрошач. Растућа тражња за обезбеђењем квалитета, потврђује правило да квалитет производа игра значајну улогу како у обезбеђењу нових, тако и у задржавању постојећих тржишта. С тога, обезбеђење квалитетне, а самим тим и здравствено безбедне хране за произвођаче пољопривредно прехрамбених производа, никада није било релевантније него данас у доба конкурентних светских тржишта. То значи да, купци садашњице не очекују само квалитетан производ, него и доказ да је испоручилац произвео исправан и квалитетан производ. Да би захтеви производње били у функцији заштите потрошача који је у складу са њиховим правом на квалитетан и безбедан производ, постоји изразита потреба за увођењем документованог система менаџмента квалитетом (QМС) интегрисаног са системом управљања безбедношћу производа на ХАЦЦП систему.

Анализирајући законитости тржишта, конкурентност има за циљ дефинисање успешне стратегије повећања конкурентности која превасходно мора поћи од кључних покретачких снага повећања конкурентности при чему ће се сагледати слабе стране које спречавају раст конкурентности на основу чега ће се пронаћи одговарајућа решења. Конкурентност је веома важан елемент за успех, он значи побољшање положаја, синоним је за продуктивност који се може остварити применом нових знања и технологија као и њиховим осавремењавањем, улагањем и инвестицијама, повећаном ефикасношћу.


Зато сваки пољопривредни произвођач мора обратити пажњу на све важне, набројане елементе који доводе до производње здравствено безбедне хране, чиме стиче услов да буде конкурентан како код нас, тако и на страном тржишту.
Дипл. инг. ГОРДАНА РЕХАК

Најновији број

5. септембар 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa