Фото: "Глас Подриња"
Родитељи у свакодневној прилици да виде јеловник
По принципима правилне исхране за децу предшколског узраста
Исхрана предшколаца законом је регулисана и то Правилником о ближим условима и начину остваривања исхране деце у предшколској установи
У ПУ „Наше дете“ у Шапцу, планирањем јеловника баве се нутриционисти-дијететичари Данијела и Живојин Цвејић. Јеловник за децу јаслених и вртићевих група у установи реализује се кроз четири правилно избалансирана оброка.
-То су доручак, ужина, ручак и воћна порција. Са оваквим распоредом исхране деци се обезбеђује 75 одсто дневних енергетских потреба у градивно енергетским нутријентима. Квалитативне анализе јеловника врши „Завод за јавно здравље Шабац“. Анализира се однос градивно енергетских нутријената (беланчевине, масти и угљени хидрати), као и количина соли у јеловнику. Анализе су у складу са препорукама датим у Правилнику. Набавка намирница које користимо за припрему и реализацију дечјих јеловника врши се путем „Јавне набавке животних намирница“ где су јасно дефинисани услови за добављаче по питању безбедности хране и придржавања законских прописа. Модел понашања који деца прихватају је управо онај који им одрасли намећу, зато дете не треба питати шта жели да једе. Његов јеловник треба унапред испланирати и тога се придржавати – истичу Данијела и Живојин Цвејић, нутриционисти-дијететичари.
Деца воле ужине
Савети нутрициониста-дијететичара
Навике у исхрани које треба избегавати су коришћење бочице, веће количине слаткиша, густе сокове, заслађене житарице, чипс, смоки. Уместо кондиторских производа обогатите јеловник свог детета са сушеним воћем (бруснице, суве шљиве, кајсија) и орашастим воћем (орах, лешник..), увек дајте предност сезонским намирницама у односу на оне које то нису, деца воле када им се храна лепо сервира, избегавати прекувану храну. Укусније им је сочно, него суво месо.
Планирање дневног оброка у исхрани
- Ово планирање подразумева рационалну исхрану: количина намирница која задовољава потребе организма, уношење хране у складу са потрошњом, одређене количине оптималних састојака хране коју обезбеђује разноврсна исхрана из свих 7 група намирница (житарице и производи; млеко и млечни производи; месо, риба, јаја, поврће, воће, масти и уља и шећер и шећерни концентрати), леп изглед хране да би се укључили пробавни сокови, вођење рачуна о навикама у исхрани, усклађивање исхране са дневним ритмом рада и радним обавезама, честе оброке са мањом количином хране – објашњавају Цвејићи.
У ПУ „Наше дете“ истичу да су нутритивне алергије код деце предшколског узраста све учесталије и чине укупно 1% од деце којима је обезбеђена исхрана у установи.
- Најчешће су то алергије на млеко (лактоза, казеин) и јаја, рибу, честа је и опстипација - затвор код деце, метаболички синдром. Укупно у току протекле године смо имали 29 деце са посебним режимима исхране, са свим родитељима обављени су разговори у којима су добили савете у усменој и писаној форми. У нашој Установи у складу са потребама деце на посебним режимима током година обезбеђивали смо исхрану деце са целијакијом и са дијабетесом – наглашавају Цвејићи.
Утицај правилне исхране током детињства веома је значајан за здравствено стање у каснијим фазама живота. Неправилне навике у исхрани доводе до гојазности кардиоваскуларних обољења,зубног
каријеса, остеопорозе, анемије, подсећају нутриционисти
-То су доручак, ужина, ручак и воћна порција. Са оваквим распоредом исхране деци се обезбеђује 75 одсто дневних енергетских потреба у градивно енергетским нутријентима. Квалитативне анализе јеловника врши „Завод за јавно здравље Шабац“. Анализира се однос градивно енергетских нутријената (беланчевине, масти и угљени хидрати), као и количина соли у јеловнику. Анализе су у складу са препорукама датим у Правилнику. Набавка намирница које користимо за припрему и реализацију дечјих јеловника врши се путем „Јавне набавке животних намирница“ где су јасно дефинисани услови за добављаче по питању безбедности хране и придржавања законских прописа. Модел понашања који деца прихватају је управо онај који им одрасли намећу, зато дете не треба питати шта жели да једе. Његов јеловник треба унапред испланирати и тога се придржавати – истичу Данијела и Живојин Цвејић, нутриционисти-дијететичари.
Савети нутрициониста-дијететичара
Навике у исхрани које треба избегавати су коришћење бочице, веће количине слаткиша, густе сокове, заслађене житарице, чипс, смоки. Уместо кондиторских производа обогатите јеловник свог детета са сушеним воћем (бруснице, суве шљиве, кајсија) и орашастим воћем (орах, лешник..), увек дајте предност сезонским намирницама у односу на оне које то нису, деца воле када им се храна лепо сервира, избегавати прекувану храну. Укусније им је сочно, него суво месо.
Предшколска установа „Наше дете“ отвара врата објеката за 3.000 предшколаца у 20 вртића на градском
подручју, једном у Прњавору, Јевремовцу и Мајуру и за 37 група на сеоском подручју
Планирање дневног оброка у исхрани
- Ово планирање подразумева рационалну исхрану: количина намирница која задовољава потребе организма, уношење хране у складу са потрошњом, одређене количине оптималних састојака хране коју обезбеђује разноврсна исхрана из свих 7 група намирница (житарице и производи; млеко и млечни производи; месо, риба, јаја, поврће, воће, масти и уља и шећер и шећерни концентрати), леп изглед хране да би се укључили пробавни сокови, вођење рачуна о навикама у исхрани, усклађивање исхране са дневним ритмом рада и радним обавезама, честе оброке са мањом количином хране – објашњавају Цвејићи.
У ПУ „Наше дете“ истичу да су нутритивне алергије код деце предшколског узраста све учесталије и чине укупно 1% од деце којима је обезбеђена исхрана у установи.
Модел понашања који деца прихватају је управо онај који им одрасли намећу, зато дете не треба питати шта жели да једе. Његов јеловник треба унапред испланирати и тога се придржавати
- Најчешће су то алергије на млеко (лактоза, казеин) и јаја, рибу, честа је и опстипација - затвор код деце, метаболички синдром. Укупно у току протекле године смо имали 29 деце са посебним режимима исхране, са свим родитељима обављени су разговори у којима су добили савете у усменој и писаној форми. У нашој Установи у складу са потребама деце на посебним режимима током година обезбеђивали смо исхрану деце са целијакијом и са дијабетесом – наглашавају Цвејићи.
С.Г.
Најновији број
3. октобар 2024.