
Фото: Глас Подриња
Неко их баш воли, неко ни да проба
Домаћи деликатес - пихтије
Омиљено славско предјело
Славска трпеза која „пада“ у време зимских месеци, нарочито када је температура у минусу, подразумева пихтије као традиционално српско предјело за овакве прилике. Месо које је преостало од спремања зимине – глава, ногице, буткица, уши и други делови свиње који у себи имају доста желатина, неопходни су састојци за припрему овог деликатеса. Пихтије су једно од ретких јела које се или воле или не воле уопште, па тако док некима оне могу да буду и засебан оброк, други не желе ни да их пробају.
За припрему овог јела препорука је да се састојци пре кувања потопе у воду и оставе у њој неколико сати, најбоље да у њој и „преноће“. Ту воду просути, налити чисту и кувати све док месо не почне да се одваја од костију. Кад почне да ври, кутлачом или кашиком скидати и бацити масноћу која се одваја по врху. Важи правило да се вода у којој се месо кува не долива.
Кад је кувано, одвојити месо од костију, исецкати га и ређати у посуду или посуде које ћете преливати водом у којој се месо кувало. Додати белог лука по укусу и зачине.
Састојци: свињска глава, коленица, буткица, свињски реп, свињске уши, свињска ногица, бели лук, со, бибер.
Оставити на хладном да се желатин из воде стегне.
За припрему овог јела препорука је да се састојци пре кувања потопе у воду и оставе у њој неколико сати, најбоље да у њој и „преноће“. Ту воду просути, налити чисту и кувати све док месо не почне да се одваја од костију. Кад почне да ври, кутлачом или кашиком скидати и бацити масноћу која се одваја по врху. Важи правило да се вода у којој се месо кува не долива.
Кад је кувано, одвојити месо од костију, исецкати га и ређати у посуду или посуде које ћете преливати водом у којој се месо кувало. Додати белог лука по укусу и зачине.
Састојци: свињска глава, коленица, буткица, свињски реп, свињске уши, свињска ногица, бели лук, со, бибер.
Оставити на хладном да се желатин из воде стегне.
Најновији број
6. фебруар 2025.