Инфо

13. фебруар 2025.13. феб 2025.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Најбољи извори јода су намирнице пореклом из мора

Јод у исхрани

Важно је ограничити конзумирање намирница које су произведене индустријски
Јод је веома битан за нормално функционисање човековог организма, а у нашем телу има 20-50 мг јода, од тога 20-40% налази се у штитној жлезди. Важан је за њен рад и саставни је део тироксина (Т4), главног хормона који производи штитна жлезда.

- Хормони штитне жлезде утичу на ниво метаболичких активности, стварање топлоте у организму, метаболизам угљених хидрата, беланчевина и масти, функцију централног нервног система и кардиоваскуларног система. Ако се дужи временски период лоше хранимо, тело нам шаље сигнале. Осећамо главобољу, лошу пробаву, тело нам говори да направимо извесне промене или ћемо се суочити са проблемима. Мале измене могу довести до значајног побољшања здравља - будићемо се лакше и имати више енергије, а приметићемо и измене у изгледу – подсећају нутриционисти-дијететичари.

Фото: Canva


Kако повишена, тако и успорена активност штитне жлезде може бити узрок различитих обољења. Под дејством тироксина повећава се метаболичка активност ћелија у већини ткива у организму.

- Kада се луче велике количине тироксина базални метаболизам се може повећати за 60-100% од нормалних вредности, самим тим повећава се и потреба за витаминима.

У случајевима недостатка хормона штитне жлезде, количина холестерола, триглицерида и фосфолипида у крви расте и повећава се депоновање масти у јетри, што може довести до атеросклерозе. Најбољи извори јода су намирнице пореклом из мора (лосос, сардина, дагње, рибље уље, алге). Морске рибе су богате олигоелементима, нарочито јодом. Јод се концентрише у млеку и јајима. Значајан извор јода у исхрани је јодирана кухињска со. Kоличина јода у намирницама биљног порекла зависи од садржаја јода у земљишту и води, зато су намирнице биљног порекла које расту уз морску обалу богатије јодом.

Пример јеловника:
Пре доручка: сок ананас 100% 200 мл
Доручак: двопек 50г, јогурт 200г
Воћна порција: мандарина 300г
Ручак: Супа, скуша 150г, бећарац 150г, хлеб интегрални 100г, краставац салата 150г
Воћна порција: ананас 200г
Вечера: Kисело млеко 200г, млади сир 50г, хлеб интегрални 50г, печена паприка 200г, парадајз салата 200г
Беланчевине 18,3% Масти: 24,12% Угљени хидрати: 57,58%
Енергетска вредност јеловника: 2160,4 кЦал


Препоручује се дневни унос за одрасле особе од 150 μг. Важно је ограничити конзумирање намирница које су произведене индустријски. Kонзервирана храна, слаткиши, сухомеснати производи, газирана пића, све је то оно што треба заменити свеже припремљеним намирницама. Препоручује се повећан унос воћа и поврћа, морска риба би требало у сваком дому да буде заступљена бар два пута недељно, треба конзумирати шљиве, јабуке, вишње, краставце, цвеклу, шаргарепу, црни и бели лук, парадајз – наводи Данијела Цвејић, дијететичар.
С.Г.

Најновији број

13. март 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa