Инфо

27. март 2025.27. мар 2025.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

С кафом обично почиње дан, а неки без кафе уопште не могу. Кафу пијемо и док радимо и када се опуштамо

Идемо на кафу?

Од енергије до раздражљивости
Послужење је које се подразумева. Јутарњи ритуал, кафа са колегама на паузи, кад дођу гости, кад треба да оду. Шољица црне кафе за добродошлицу и за поздрав „сиктеруша“. Уз воду, чашицу алкохолног пића, коцку шећера или ратлук, кафа је неизоставни део свакодневице на овим просторима без обзира на место становања и припадност вери, нацији, друштвеном или образовном сталежу.

Најбитнији састојак кафе је алкалоид кофеин. Доказано је да кафа делује стимулативно на централни нервни и кардиоваскуларни систем. Кофеин поспешује менталну функцију, утиче на брже рефлексе, концентрацију и прецизност, што се нарочито осећа после прве јутарње кафе.

Фото: "Глас Подриња"


- Дејство кофеина из кафе осећа се већ после пет минута од конзумације, а садржај кофеина се смањује у крви на пола за 3-6 сати. Такав утицај, како показују истраживања, погодни су код артеријске хипотоније. Зато се особама са сниженим крвним притиском препоручује једна до две шоље кафе дневно. После попијене шољице кафе, после 30 минута долази до повећања крвног притиска, који тај ниво одржава до 3 сата, а након тога крвни притисак враћа се на нормалну вредност. Веће количине унете кафе односно кофеина, могу повећати раздражљивост, изазвати несаницу, хипертензију, тахикардију – наводе стручњаци.

У шољици за црну кафу налази се различита количина кофеина у зависности од врсте.

Фото: "Глас Подриња"


- Шоља црне кафе садржи 165 мг кофеина, филтер кафе 64-124 мг кофеина, шоља еспресо кафе садржи 110-150 мг, инстант кафе 40-100 мг кофеина, шоља декофеинизиране кафе садржи 2-5 мг кофеина. После уношења у организам кофеин се брзо и потпуно ресорбује из дигестивног тракта. Ефекти који се запажају након уношења 1-5 мг кофеина по кг/ТМ су: појачана пажња, добра концентрисаност, осећање енергије и снаге, смањена потреба за сном. У већим количинама кофеин изазива: несаницу, главобољу, нервозу, болове у мишићима. Ако се јака црна кафа попије на празан желудац, долази до појачаног лучења желудачног сока, који делује на слузницу желуца и изазива непријатан осећај бола. Тај бол је јаче изражен код особа са гастритисом и улкусном болешћу, зато кафу не треба пити на празан желудац. Кафу не треба пити ни у комбинацији са млеком, јер кафа са млеком успорава варење. Казеин из млека спаја се са танином из кафе и настаје танат казеина, једињење које се не раствара у киселој средини желуца. Додавањем млека и шећера у кафу, успорава се ресорпција кофеина – објашњава нутриционисткиња Данијела Цвејић.

Кафа је дозвољена, само треба знати меру а она износи 200-300 мг кофеина дневно или 2-3 мање шоље на дан.

Биљка кафе потиче из Етиопије, а назив је добила по покрајини у којој су највише правили „чај“од прженог зрневља. Постоје две основне врсте кафе – aрабика, традиционална кафа и робуста која има већу количину кофеина у семенкама


Кафа је свакако једно од најпопуларнијих пића у свету, па тако и код нас. За већину је обавезан део јутарњег ритуала али и најчешћи неформалан позив за дружење: Идемо на кафу?

-Пијем једну шољицу дневно и то ујутру после чаја. Касније током дана пијем чај, мислим да је здравији него кафа, та једна јутарња ми је довољна – каже Миланка Жијић.

Миланка Жијић, Фото: "Глас Подриња"


-Ретко пијем кафу, сто грама ми траје и по месец дана. Кад одем негде уз чашицу пића, деси се да попијем и кафу али не нужно. За разлику од мене, мајка ми „тамани“ кафу, пије домаћу и то баш доста – каже Војислав Димитријевић.

Војислав Димитријевић, Фото: "Глас Подриња"


-Љубитељ сам кафе и попијем четири до пет дневно. Углавном су то два еспреса и три домаће кафе. Ако не попијем еспресо до 10 сати ујутру, боли ме глава. Дан започињем кашиком меда и кафом, а тек касније доручкујем. Онда дођем на посао, па још једна кафа – наводи Велибор Ранковић.

Велибор Ранковић, Фото: "Глас Подриња"


У Србији је осим позива на пиће, ручак или састанак, најпопуларнији позив без обзира на то која генерација је у питању. Довољно је чути „сврати на кафу“ или „кад ћемо на кафу“ и одмах је јасно да онај ко пита жели да вас види, поразговара са вама, саопшти вам новости, затражи савет, преприча неки догађај. И није искључено да позив на шољицу кафе буде само израз и повод за виђење а да се притом кафа чак и не попије.
С.Г.

Најновији број

24. април 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa