Произвођачи јагода кажу да прве плодове можемо очекивати у другој половини априла. Када је у питању домаћа производња садница, род може бити и раније
Пролеће је период интензивног рада у воћњацима, а за произвођаче јагода посебно захтеван, јер управо тада почиње вегетација. Уз пажљиву негу, први плодови се очекују у другој половини априла, док домаће саднице могу дати род и нешто раније.
Фото: "Глас Подриња"
Домаће- боље и укусније Пољопривредник Милош Јевтић из Богосавца истиче да је тренутно фаза предцветања или цветања, у зависности од сорте и услова гајења.
-Јагоде раних сорти у пластеницима су већ интензивно у цвату, док су у отвореним засадима у фазама почетног цветања. Фриго саднице и оне које се производе на домаћим имањима дају род нешто раније. Клима игра важну улогу, као и поднебље, па су у Поцерини јагоде већ у пуном цвату, док у Мачви тек почињу- објашњава Јевтић.
Јевтић под јагодом има два и по хектара- хектар у пластеницима и хектар и по на отвореном
Док домаће јагоде још увек нису стигле на тржиште, увозне, углавном из Грчке, већ су присутне у маркетима и на пијацама. У паковањима од 250 грама, продају се по цени од 300 до 500 динара, што значи да килограм достиже и 2.000 динара. Високе цене резултат су ограничене понуде и повећаних трошкова транспорта. Ипак, како Јевтић наглашава, потрошачи у Србији традиционално више цене домаћу јагоду због бољег укуса и квалитета.
Фото: "Глас Подриња"
-Наша јагода још увек није стигла, па нам то тренутно не ствара проблем. Грчка јагода има своју цену, али наша има своју вредност. Купци знају да препознају укус и квалитет домаће јагоде, па увек постоји потражња. Потенцијални проблем настаје када превелике количине увозне јагоде обарају цену на тржишту, што може довести до дневних осцилација од чак 100 динара по килограму за нас произвођаче- каже Јевтић.
Породични посао Јевтић под јагодом има два и по хектара- хектар у пластеницима и хектар и по на отвореном. Најзаступљеније сорте су клер и познија априка. Ове године очекује принос од 20 тона по хектару. Производња у пластеницима омогућава ранији и квалитетнији род, али доноси и изазове.
Иако су увозне јагоде већ доступне, купци у Србији углавном више верују домаћем производу. Традиционално, домаће јагоде се сматрају слађим, укуснијим и свежијим, што их чини првим избором за многе потрошаче када коначно стигну на тржиште
-У затвореном простору можемо донекле контролисати услове, али је неопходно редовно проветравање како се не би стварао конденз. Предности пластеничке производње су да јагода дође раније, имамо бољу цену, заштићена је, пошто нама са кишом долазе и неке болести. Велики изазов предстваљају ветар и олује, као прошле године што смо имали у априлу, где нам је чак и неколико пластеника оштетио ветар- подсећа Јевтић.
Фото: "Глас Подриња"
Породична традиција узгајања јагодастог воћа траје већ деценију, а поред јагода, ова породица узгаја и по два и по хектара малине и купине. У сезони бербе јагоде ангажује 25 до 30 радника по хектару како би се осигурало благовремено брање.
Изазови производње -Под пластеницима је лепо и пријатно, баш због тога што време не може да нас поремети. Можемо да радимо, не зависимо од временских услова, што није случај када смо под отвореним небом. У затвореном простору донекле контролишемо временске услове. Осим тога, јагода из пластеника је квалитетнија, лепша и мање третирана- напомиње Милош.
Фото: "Глас Подриња"
Очекује се да прве домаће јагоде стигну у другој половини априла. Иако су увозне јагоде већ доступне, купци у Србији углавном више верују домаћем производу. Традиционално, домаће јагоде се сматрају слађим, укуснијим и свежијим, што их чини првим избором за многе потрошаче када коначно стигну на тржиште. Јагоде из шабачког краја су одувек биле синоним за квалитет и добар укус. Домаћи произвођачи се надају да ће ове године постићи добре приносе и задржати стабилне цене, упркос конкуренцији увозних плодова, а потрошачи с нестрпљењем очекују почетак бербе.