Инфо

17. април 2025.17. апр 2025.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Припреме за највећи хришћански празник Ускрс

Куповина јаја „на велико“, почела доста раније

Набавку намирница, спремање и чишћење куће, куповину јаја која ће се фарбати по традицији на Велики четвртак или Велики петак, шабачке домаћице почеле су већ у првој половини априла месеца. Рафови у маркетима се брзо празне исто тако и допуњавају, на пијацама кошаре и кутије пуне јаја. Свежих домаћих, оних са фарме али и оних нашараних која су нешто скупља.

- Омиљена васкршња традиција јесте шарање и фарбање јаја, па тако већ годинама осим производа које иначе продајем на пијаци, десетак дана пред празник у понуди имам и шарена јаја. Доста труда али и креативности и стрпљења се улаже у шарање воском и пером а свако је другачије. Јаја су домаћа, од оних кокошки што „трче по дворишту“. Шарање јаја за продају није само посао, мора бити и уживања у томе. Окупимо се предвече нас неколико из комшилука, наша деца, па уз причу и кафу, шарамо јаја за кућу а и за продају. Цена нашараних је 50 динара по комаду – прича Данка Ристић из оближњег Дреновца.

Фото: Глас Подриња


У маркетима и продавницама јаја се у зависности од величине, класе и добављача крећу од 13 динара па навише. На пијацама, могу се пазарити за 20 динара, према речима купаца права домаћа, али и ту цена варира.

-Очекивала сам да ће пред сам Васркс цена јаја доста отићи горе, међутим, није тако страшно. Ја кувам око 50 комада и купујем годинама код истог продавца на зеленој пијаци. Волим да са уницима берем травке, цветове, скупњам лишће, онда заједно вежемо у чарапу и тако кувамо. Понеко јаје украсимо сличицом, деца изаберу. Њима је све то занимљиво па зато чекам петак за фарбање кад дођу из школе – каже Јованка С. која је цегер за куповину напунила и ускршњим чоколадним зекама и јајима али и старим луком како би како објашњава, кувала јаја у исецканој луковини.

Фото: Canva


Традиција налаже да се јаја прво кувају у црвеној боји, једно изабере и остави као чуваркућа до следећег Васкрса. Искусне домаћице кажу да је за добру боју али и против пуцања, најважнија припрема јаја. Најпре их треба добро опрати млаком водом са пар капи сирћета. Пре кувања, бар сат раније, пожељно је извадити их из фрижидера како нагла промена температуре не би довела до пуцања. У воду у којој се кувају, обавезно треба додати мало соли и кап сирћета. Када вода прокључа, смањити ватру и оставити тако око десетак минута. Мада се свугде може пазарити велики број разнобојних фарби за јаја, специјалних боја, украса, увек се могу користити и природни састојци као што су луковина или цвекла.
С.Г.

Најновији број

24. април 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa