Охрид- искуство за памћење за ђаке Економске школе у Шапцу
Ученици Економске школе „Стана Милановић“ боравили су на двонедељној стручној пракси у Македонији. Фокус је био на повећању њихових компетенција у области информатичке писмености и коришћења вештачке интелигенције у настави
Ученици Економске школе „Стана Милановић“ боравили су на двонедељној стручној пракси у Македонији, са фокусом на развијању информатичке писмености и коришћењу вештачке интелигенције у настави. У оквиру Еразмус плус ВЕТ мобилности, четрнаесторо ученика Економске школе „Стана Милановић“ из Шапца провело је две недеље на стручној пракси у Охриду, од 5. до 18. априла. Ђаци економских смерова били су распоређени у ЦОУ „Свети Кирил и Методиј“, а угоститељских и туристичких у РСЦОО „Ванчо Питошевски“. Пројекат је имао за циљ унапређење компетенција у области информатичке писмености и примене вештачке интелигенције у настави.
Фото: Приватна архива
Нова искуства и партнерства Поред стицања кулинарских и угоститељских вештина, ученици су радили и на визуелном идентитету и основама дигиталног маркетинга. Професорка Катарина Стојићевић истиче да ће им ово искуство бити драгоцено и допринети наставку сарадње школе у оквиру Еразмус пројеката.
-Будући да смо се први пут укључили у Еразмус пројекат пре три године, ово ново искуство донело нам је бројна партнерства са другим школама. Овог пута сарађивали смо са две школе различитих усмерења, а ученици су, осим теоријске наставе, имали прилику да стекну практична знања у раду са различитим предузећима, хотелима и другим организацијама. Један од кључних циљева био је умрежавање, размена искустава и увид у разлике у начину рада у односу на наш образовни систем- наглашава Стојићевићева.
Ђаци економских смерова учествовали су у радионицама из видео маркетинга- креирању и монтажи промотивних материјала, СЕО оптимизацији, блоговању и употреби алата за онлајн присуство. Такође су посетили фирму Joven Advertising, где су присуствовали предавању о виртуелној реалности. Како каже професорка, посебно је уочљиво улагање у опремање школа у Македонији.
Фото: Приватна архива
Модерно опремљене школе -У свакој учионици налазе се паметне табле, рачунари и пројектори. Савремена наставна средства користе се знатно више него што је тренутно случај у нашим школама. Фокус је на модерним технологијама, за разлику од нагласка на теоријским основама код нас. Како је Охрид туристички град са великим бројем хотела, ученици туристичко- хотелијерског смера имали су прилику да обављају праксу у различитим хотелима и упознају се са разним системима функционисања. Угоститељи су им показали припрему традиционалног охридског гјеврека и друге кулинарске вештине- додаје Стојићевићева.
Ученици економских смерова радили су на креирању презентација, плаката и рекламних садржаја, као делу менаџмента, брендирања и рада на друштвеним мрежама.
Фото: Приватна архива
Знања и вештине За ученике завршних разреда, ово је било прво међународно искуство у оквиру стручне праксе. Јана Јосиповић, смер пословни администратор, истиче да јој је боравак у Охриду био веома користан и пријатан.
-Првог дана смо се одмах спријатељили са домаћинима. Прву недељу провели смо у школи, другу на пракси, али смо се трудили да се виђамо и ван наставе. И даље смо у контакту и надам се да ћемо се поново срести, можда и у наставку школовања ако се укаже прилика. Највише ми се допала опремљеност школе и срдачност домаћина. Две недеље су брзо прошле, а утисци су изузетни- каже Јана.
Фото: Приватна архива
Ивана Васиљевић, такође смер пословни администратор, планира да упише смер маркетинг на Економском факултету, те јој је ово искуство у том смислу послужило као добра припрема за нову фазу школовања, али и пробудило још веће интересовање за ту област.
-Сама школа и ученици, сви су јако добри, гостопримљиви, љубазни, увек спремни да нам помогну и реше било какве недоумице, баш као и професори. Радили смо на изради реклама за сопствене брендове- мој је био „Екопиксел“. Креирали смо рекламу, лого и базу података. Имали смо прилику да видимо виртуелну реалност, користимо AI наочаре и упознамо се са радом фирми које се баве маркетингом и менаџментом. Сваки дан је био добро организован и занимљив. Стекли смо практична знања и нова пријатељства, која настављамо да одржавамо преко Инстаграма- додала је Ивана.
Фото: Приватна архива
Нови приступ настави Неда Дачевић, смер туристичко- хотелијерски техничар, истакла је гостопримство професора и ученика, али и изглед школе, која је недавно реновирана и добро опремљена.
-Поред предавања у школи, ишли смо на стручну праксу у хотеле. Примећујем да је сличан систем рада на рецепцији, с тим што је код нас можда за нијансу напреднији. Сматрам да ће нам бити веома корисно што смо стекли познанства у Македонији- због могућих будућих послова, а и за животно искуство. Имали смо и изузетно добро организоване туристичке обиласке са водичем. Обишли смо најзначајније знаменитости, укључујући и неке од 365 охридских цркава- напомиње Неда.
Фото: Приватна архива
Јаков Петровић истиче да му је посета Охриду непоновљиво искуство које му је променило поглед на туризам.
-Имао сам прилику да доживим нову перцепцију туризма, нове погледе, нова размишљања, другачији менталитет, како места, тако и радника. Сам приступ им је другачији. Значило ми је предавање у туристичкој агенцији у Битољу, где нам је за два- три сата објашњен сам начин и приступ пословању њихове агенције, као и раду са клијентима. Стекао сам утисак да је другачији од нашег, иако смо близу, много је велика разлика и то је моја највећа импресија. Поред тога, домаћини су изузетно гостопримљиви, лепо су нас прихватили, отвореног срца и без икаквих предрасуда- наводи Јаков.
Кулинари су свакодневно радили у савремено опремљеној кухињи. Последњег дана, на Велики четвртак, учествовали су у припреми јела за ускршњи базар у центру Охрида. Окусили су традиционална јела и упознали разлике у зачинима и декорацијама. По завршетку праксе, уручене су им сертификати.
Ученици су захвални на незаборавним искуствима и новим знањима, а обе стране показале су жељу да наставе сарадњу у области практичне наставе у туризму и угоститељству. Пуни утисака, ђаци планирају да наставе школовање у својим областима, са надом да ће неки од њих остварити успешне каријере у туризму, угоститељству или кулинарству.