Инфо

26. март 2015.26. мар 2015.
НОВА ПОМОЋ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

СЕМЕ И ЂУБРИВО ОД ФАО

Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду ФАО допремила је у Шабац семенски материјал и вештачко ђубриво које ће, као донација те организације и ЕУ, бити подељено пољопривредницима поплављеним током маја 2014. године. Помоћ ће добити 700 пољопривредника. У шабачкој Дирекцији за пољопривреду, која пружа техничку подршку за поделу, наглашавају да је до сада помоћ ФАО програма добило око 2.000 грађана.
-У овој подели помоћ ће добити 700 домаћинстава и биће им подељен или јечам или кукуруз, сточни, грашак, и по 400 односно по 300 килограма вештачког ђубрива. То је количина која је довољна за један хектар површине. Битно је да је и ова као и претходне донације стигла у одговарајућим агро-техничким роковима, рекао је директор Дирекције за пољопривреду Владимир Шпегар.
Он је нагласио да ће ФАО програм у наредним данима донирати и семе луцерке, 80 пластеника као и значајан број домаћих животиња домаћинствима која су имала такву врсту штете од поплавног таласа.
Заменик директора Предраг Срдановић нагласио је да је та Дирекција спроводила технички аспект поделе и бринула о законитости, а да је организација ФАО директно одабрала породице којима ће помоћ бити уручена.
-Представници савета месних заједница имали су састанак 21. августа 2014. године са ФАО и тада су им уручени формулари у које су домаћинства уписивала какву штету су имала и шта би им од понуђених пакета донатора највише требало. На основу тих пријава они су направили листе по којима се сада дели помоћ, рекао је Срдановић.
Марко Кулезић, пољопривредник из Мачванског Прњавора каже да је помоћ значајна јер је ублажила последице поплаве.
-Мени је вода однела близу два хектара када је Дрина ударила. Њива је била прва на удару поплаве. Добио сам сада сточни грашак и ђубриво и та помоћ ми много значи. Бавим се само пољопривредом, мало воћарством, мало ратарством, гајим свиње. Ситуација је тешка, ниске су цене стоке, нема ни народ пара тако да свака помоћ значи, каже Кулезић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa