Инфо

26. март 2015.26. мар 2015.
УДРУЖЕЊЕ ГРАЂАНА „ВОЗИ УЛИЦЕ“ ОТВОРИЛО СЕЗОНУ МЕСЕЧНИХ ВОЖЊИ

МИСЛИ ГЛОБАЛНО, ПЕДАЛИРАЈ ЛОКАЛНО

Удружење грађана „Вози улице“ недељном вожњом од центра града до комплекса „Стари град“ отворило је сезону месечних вожњи које и овога пута за циљ имају подизање свести јавности о присуству бициклиста у саобраћају, као и неопходности прилагођавања саобраћајне инфраструктуре њиховим потребама.
- Сваког месеца ћемо имати заједничке вожње кроз град. Позвани су сви грађани који би волели да подрже акцију, да се провозају, а уједно и добро забаве са пријатељима у вожњи. И ове године наставићемо са донацијама бицикала у сарадњи са француским Хуманитарним удружењем „Пер а Паце“ које нам сваке године обезбеђује одређен број бицикала које ми прослеђујемо у сарадњи са школама у Шапцу добрим ученицима или социјално угроженима ““ рекао је Немања Мањенчић, председник Удружења.
Прву овогодишњу вожњу, названом „Бициклом у пролеће“, обележило је и присуство делегације Градске управе на челу са градоначелником Небојшом Зеленовићем. Као подстицај за повећање подршке одрживом развоју саобраћајног система града Удружење је поклонило један бицикл Градској управи.
- Заиста бих волео да Шабац буде град у коме ће наши грађани, нарочито деца, живети здраво и бавити се здравим начинима живота. Очекујем да ћемо учинити све да заједно са Удружењем грађана „Вози улице“, али и са нашим предузећем „План“, врло брзо добијемо један комплекс бициклистичких стаза који ће омогућити свима да са једне на другу тачку града стигну безбедно. То, наравно, подразумева уступке и промену понашања свих учесника у саобраћају. Добили смо упутства од Министарства саобраћаја како то треба да се уради. Очекујем да ћемо следећих месец или два радити на том планирању како бисмо већ током лета имали прве стазе које би практично подразумевале организован и најбезбеднији начин за вожњу бициклом. Заиста се искрено захваљујем на поклону који је Градска управа добила. Бицикл ћу уврстити у ред службених возила града Шапца са идејом да га користе сви колико год је то могуће. Ми већ имамо праксу, што је моја препорука свим запосленима, да последњи петак у месецу дођу пешке или бициклом на посао јер се тако придружујемо овој важној иницијативи да живимо здраво - истакао је градоначелник Небојша Зеленовић.
У Удружењу се надају да ће градоначелник из перспективе бициклисте потпуније увидети специфичности бициклистичког саобраћаја, као и његове благодети за грађане, те на тај начин појачати подршку овој преко потребној иницијативи. А да су потребни безбеднији услови за љубитеље двоточкаша потврдили су и најмлађи суграђани.
- Најчешће се возим са мојим деком и то обично у Великом парку. Недостаје ми стаза за бицикл јер постоји страх када возим улицама ““ рекао је Филип Петровић, ученик петог разреда ОШ „Јанко Веселиновић“.
Вожња током сунчаног недељног поподневна одушевила је и сестре Андрић, седмогодишњу Лену и једанаестогодишњу Дуњу, ученице првог и петог разреда ОШ „Јеврем Обреновић“.
- Било је лепо. Свидело ми се што је било пуно нас на бициклима. Волела бих да постоји бициклистичка стаза до моје школе како бих могла да идем бициклом. Волела бих да је направе ако је то могуће ““ поручила је Лена док је њена старија сестра додала да би, иако иде са бициклом до школе, било безбедније и сигурније да имају издвојен простор за потребе те врсте.
- Волела бих да имају бициклистичке стазе зато што имају пешачке зоне где не можемо да се возимо, а на појединим местима је тако велики саобраћај да не може једноставно да се прође ““ рекла је Дуња.
Промовисање двоточкаша као најздравијег превозног средства повукло је за собом веома озбиљно питање. Питање безбедности суграђана свих узраста који својим бициклима циркулишу по читавом граду. Изградњом бициклистичких стаза нестао би и страх и несигурност код најмлађих којима је ово превозно средство једно од најомиљенијих.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa